10 laži u koje ”otac laži” želi da povjerujete

Otac svih laži“ voli iskušenja. Iskušenje je opasan teren. Pogledajmo 10 laži koje se vama i meni nastoje servirati.

Jeste li ikada promišljali o odnosu iskušenja i osoba iz Biblije, i kako to na nas danas utječe? Prelistavanje stranica Božje Riječi uvjerava nas o tome kako ćemo se zasigurno pronaći u takvoj situaciji. Mudro je toga biti svjestan.

U Knjizi Izlaska 4 Mojsije uvjerava Boga kako ga njegov govor isključuje kao kandidata za vođu. Šaul je u 1. Samuelovoj 13 bio neposlušan i zbog toga je trpio posljedice. A u Mateju 4 Isus se čvrsto drži u iskušenjima, te nam nudi nadu u bitci.

„Otac svih laži“ voli iskušenja. U korijenu, prema Jakovu 1, 13-18, leži zla požuda. Jednom kada smo zavedeni započinje želja, a naposljetku je rezultat grijeh. A teški grijeh? On vodi smrti. Iskušenje je opasan teren. Pogledajmo 10 laži koje se vama i meni nastoje servirati.

1. Nisam dovoljno dobar

U Knjizi Izlaska 4 Mojsije uvjerava Boga da je nezadovoljavajući kandidat zbog sporog i nesofisticiranog govora. Mojsije je nasjeo na laž da nije dovoljno dobar.

„Nisam dovoljno dobar“ zahvaća mnoge od nas. Kada sam ispitivala prijatelje za ovaj članak, ovo se isticalo kao laž br. 1. A zašto i ne? Vjerovanje u sebe umjesto u Isusovu milost podcjenjuje. nevjerojatnu moć križa. Nikakav trud i „nisam dovoljno dobar“ ne mogu se mjeriti sa slobodnim, predivnim Božjim darom.

„Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao.“ (Efežanima 2, 8-9)

2. Moj je bračni drug neprijatelj

Ponekad prstom upiremo kao pištoljem, napinjemo okidač i ciljamo u one koje najviše volimo – našeg bračnog druga. No prava bitka nije protiv njih.

Iza tih bračnih osjećaja i svađa stoji borba, duhovne sile koje su u ratu. Zašto ne bismo prihvatili da se ta borba odvija, i zašto ne bismo ostavili naše kušnje u prašini? Naš bračni drug nije neprijatelj. Kriv je đavao.

„Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.“ (Efežanima 6, 12)

3. Ja to ne mogu

Zubi cvokoću kada strah ušeta, a „ja to ne mogu“ često je prva reakcija. Treba li biti baš tako?

Zamislite kraljicu Esteru kako bježi u strahu, glavom bez obzira, i ljude koji o njoj ovise ostavlja smrti? Iako se bojimo u mnogim situacijama, zašto se ne oslonimo na svoju vjeru? Zašto ne napustimo „ja to ne mogu“?

„Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju.“ (2. Korinćanima 5, 7)

4. Drugi su vrjedniji od mene

Što određuje vrijednost? Što se tiče kristala ili starih predmeta, potražnja i kvaliteta određuju cijenu. S ljudima, neki od nas često daju višu vrijednost „dobrim“ ljudima, onima koji su aktivni u crkvenoj zajednici, profesionalnim sportašima, bogatima, filmskim zvijezdama. Vrijednost koju nam pripisuje naš Otac drukčija je. Pogledajte ove stihove ako vam na misli dođe kušnja oko vaše vrijednosti.

„Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.“ (2. Petrova 3, 9)

„Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao,“ (Psalam 139, 14)

5. Nemojte se moliti, nego učinite to

U nama ponekad leži težnja da idemo sami naprijed. Društvo hvali naša nastojanja da pokušamo sami ostvariti svoje težnje. No što je s Božjom voljom?

Kada smo u iskušenju da sami idemo naprijed, umjesto da tražimo, sačekamo i oslonimo se na Boga, ubrzo se pronalazimo na opasnom teritoriju, i često van Božje volje. Zašto ne prihvatimo molitvu, čekamo i hvalimo Boga, i pouzdano čekamo Njegov odgovor umjesto da trčimo sami?

„Bez prestanka se molite!“ (1. Solunjanima 5, 17)

6. Radite sve zbog čega se dobro osjećate

Osjećate se kao da želite uzvratiti? Naprijed, osvetite se. Širenje tračeva pod krinkom molitve? Ili, zašto biste im oprostili? Na kraju krajeva, „oni“ to ne zaslužuju. No zaslužuje li zaista itko od nas oprost?

„Dobar osjećaj“ svoje temelje nalazi upravo u osjećajima. Temelj naše vjere, međutim, nalazi se u Isusu, ljubavi i oprostu. Osjećaji i vjera često su u sukobu. Umjesto da slijedimo osjećaje, zašto ne ostanemo u Njemu?

„Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.“ (Ivan 15, 4)

7. Bog me ne može voljeti zato što sam učinio —

Ako spasenje ovisi o našim djelima, o tome što smo učinili ili propustili učiniti, svi bismo živjeli u svijetu punom patnje. Naš Otac upravlja Svojim svijetom na drukčiji način koji se temelji isključivo na Kristovoj ljubavi. Na kraju krajeva, grijeh je dio svakog ljudskog života.

„Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja.“ (Rimljanima 3, 23)

„Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Ivan 3, 16)

„Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.“ (Rimljanima 8, 38-39)

8. Znam da se ne trebam brinuti, ali ne mogu si pomoći

Ponekad se brinem. Ponekad riječ „briga“ ubacim u razgovore kao da je prirodna pojava, kao da je to Božji poredak. Ali zar je tako?

Naš je Bog konkretan glede toga da se ne trebamo brinuti. Kao Bog čitavog svemira, on je taj koji je oblikovao svaku osobu koja hoda ovim svijetom.

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.“ (Filipljanima 4, 6)

9. Ne mogu im oprostiti

Ne mogu im jednostavno oprostiti. Jeste li čuli kako netko to govori? To je čisti primjer iskušenja.

Oprost se ponekad čini nemoguć. S Bogom je, međutim, sve moguće, čak i naočigled nemogući oprosti.

„Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“ (Efežanima 4, 32)

10. Što ste zaposleniji, bolji ste kršćani

Nazovite to dobrim, ali je li to ugodno Bogu? Zbog zaposlenosti često mislimo da ispunjavamo svoj kršćanski život. Čini se čudno, ali je tako. Često žurimo da se uključimo u ovo ili ono samo zato što se dobro osjećamo, ili zato što se čini kao dobra stvar. No često taj „dobar osjećaj“ nije u skladu s Božjom voljom.

Ako smo zaposleni i aktivni, nismo odmah i bolji kršćani. Srce koje je otvoreno za Boga? To je već druga priča.

„Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Izaija 40, 31)

Autorica: Kristi Woods; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!