3 lekcije koje nas Estera uči o čekanju, vezama i braku

Ove tri nevjerojatne lekcije nas Estera može naučiti o čekanju, vezama i braku.

Esterino određeno vrijeme

Priča o kraljici Esteri, Židovki, je priča o Božjoj suverenosti nad njom i ostatkom naroda, te kako za sve postoji određeno vrijeme. Kralj Ahasver je vladao nad ogromnim kraljevstvom, od Indije do Etiopije, a kada je spremio banket za plemiće i dužnosnike (Estera 1,4) kralj je zatražio da lijepa kraljica Vašti dođe kako bi se pokazala gostima. Ona je odbila, pa su kraljevi savjetnici predložili da on odabere najljepšu ženu u kraljevstvu kao svoju novu ženu (Estera 2,4-5).

Druge žene su bile poslane da se šest mjeseci unaprijed spremaju za sastanak s kraljem (Estera 2,12-13), a o Esteri piše: “ona ne zatraži ništa osim onoga što joj bijaše rekao Hegeja, kraljev eunuh, čuvar žena. Ipak je pobuđivala divljenje svih koji su je gledali” (Estera 2,15b). Prepustila se Božjoj suverenosti. Čekala je savršeno vrijeme, a kada je kralj vidio Esteru: “zavolje Esteru više od svih drugih žena; više nego sve ostale djevice ona mu omilje i pridobi ona njegovu naklonost. I položi on na njezinu glavu kraljevsku krunu, pa mjesto Vaštije ona posta kraljicom.” (Estera 2,17).

Esterina veza

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

Estera je čekala na svoj red i nije se pokušala gurati ispred drugih. Niti je pokušavala nešto na silu. Znala je da je Bog suveren i zato je učinila ono što joj je rečeno. Takva je bila ponizna narav ove žene. Kada je Estera došla pred kralja, odmah mu se svidjela.

Možda je kralj mogao vidjeti poniznost u ovoj ženi. Njezina jednostavna ljepota je bacala u sjenu ostale, zbog čega je Estera “pobuđivala udivljenje svih koji su je gledali.” (Estera 2,15b). Druge žene su provodile mjesece kupajući se u ulju, losionima, pokušavajući se uljepšati za kralja, ali Esterina pobožna ljepota se isticala. Bila je zadovoljna, ponizna, i lijepa … i vjerujem da je kralj Ahasver to vidio u njoj, a to ju je učinilo još ljepšom.

Esterin brak

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

Ako ste čitali knjigu o Esteri, znate da je postojala zavjera da se ubiju svi Židovi, ali kada je Esterin ujak Mordokaj to razotkrio, razgovarao je s Esterom te joj rekao da mora otići kralju zbog toga, ili će svi Židovi, uključujući i nju, umrijeti.

Njezina hrabrost se pokazala kada je rekla Mordokaju: “Tako pripremljena ući ću kralju i unatoč zakonu, pa treba li da poginem, poginut ću.” (Estera 4,16). Estera je spasila svoj narod, riskirajući svoj život, i Židovi su bili spašeni.

Postoje vremena u braku kada morate reći supružniku što vam smeta. I da, bit će potrebna hrabrost. Ako je toliko ozbiljno, vrijedno je spomena. Bračni parovi moraju biti otvoreni u vezi svega. Estera je otišla kralju i otkrila zavjeru o ubijanju Židova. Kralj nije shvaćao što se događa. Mogla je umrijeti da je šutjela, ali Esterin hrabri čin je spasio živote tisuća Židova.

Zaključak

Knjiga o Esteri nigdje ne spominje Boga, ali možete jasno vidjeti Božju ruku kroz knjigu, jer ima i posta, što podrazumijeva i molitvu. Esterin ujak Mordokaj je rekao: “Nemoj misliti da ćeš se zato što se nalaziš u kraljevoj palači spasiti jedina od svih Židova: jer budeš li u ovoj prilici šutjela, doći će Židovima pomoć i spas s druge strane, a ti ćeš s kućom svoga oca propasti. Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?” Estera je odgovorila Mordekaju: “Tako pripremljena ući ću kralju i unatoč zakonu, pa treba li da poginem, poginut ću.” (Estera 4,15) . I mi ne smijemo šutjeti kada vidimo nepravdu.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: