5 lekcija o molitvi koje nas Isus uči u Getsemanskom vrtu
Foto: churchofjesuschrist.org

Isus nas boravkom u Getsemanskom vrtu uči važnih 5 lekcija o molitvi.

Kada biste nekim slučajem znali kada dolazi kraj vašega života, kako biste proveli svoje posljednje sate?

Isus kao Sin Božji znao je svoju misiju i znao je događaje koji se moraju odvijati u njegovom životu. Nekoliko sati prije nego što je odveden da bude razapet i umre za naše grijehe, Isus je odlučio moliti. Njegov boravak u Getsemanskom uči nas nekoliko važnih stvari.

5 lekcija o molitvi koje nas Isus uči u Getsemanskom vrtu

1. Molitva je odnos s nebeskim Ocem

Molitva je razgovor i zajedništvo s našim Ocem na Nebu i kroz molitvu se odnos njeguje i raste. Mi se ne molimo samo stropu iznad nas, nego razgovaramo sa svojim Stvoriteljem.

U Marku 14, 36 ​​Isus se obraća Bogu koristeći ime “Abba”, što bi značilo zvati Boga tatom. Korištenje tog imena bilo je dokaz odnosa koji je Isus imao sa svojim nebeskim Ocem. To je ono što Bog želi i za nas – da ga možemo zazivati ​​kao svog Oca nježno, emotivno i s dubokim poštovanjem. Isto tako, Bog želi prisan odnos s nama kao svojom djecom. Rimljanima 8, 26 podsjeća nas da On razumije čak i naše uzdahe. Baš kao što roditelj može razumjeti neverbalne potrebe djeteta pomoću suze ili plača, Bog razumije naša srca prije nego što otvorimo usta da progovorimo.

Isus je imao takav odnos u vrtu, a nama je također dostupan.

2. Molitva može proizvesti nešto dobro iz boli

U satima prije nego što je odveden pred Pilata, Isus se odlučio moliti u Getsemanskom vrtu.

Getsemani na aramejskom (uobičajeni jezik tog vremena) znači preša za ulje. Da bi se maslinovo ulje moglo proizvoditi, masline se moraju prešati, cijediti. Ono što se kroz to proizvodi je nešto čisto. Upravo zato djevičansko maslinovo ulje dolazi od specifično hladno prešanih maslina bez dodataka prerađenih ulja.

U vrtu je Isus bio pritisnut u molitvi. Piše u Luki 22, 43 da se znojio kao da su mu kapi krvi tekle s lica. Getsemanski vrt je dokazao da opravdava svoje ime pritiska na Njega, ali je iz vrta izašao spreman izvršiti zadatak zbog kojeg je došao na Zemlju.

Ogroman pritisak natjerao je Isusa da nastavi vapiti svom Ocu za utjehu, vodstvo i zadivljujući primjer predaje.

U našem životu bit će trenutaka kada ćemo se osjećati kao da smo toliko prenatrpani strahom, tugom ili teretom da ne znamo kako izaći iz svega, ali sjetimo se da je Bog stalno s nama – kao što je bio i s Isusom.

3. Božja je volja uvijek bolja

“Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Luka 22, 42)

Ono što možemo izvući iz ovih iskrenih riječi je da nije grijeh ne željeti težak put, ali moramo ostati poslušni. Poslušnost Bogu rijetko je lak put dok gledamo u planinu na koju se trebamo popeti, ali s vremenom će se pokazati pravim putem.

Isus je znao volju svoga Oca i što će biti potrebno kako bi se sva proročanstva ispunila. Sljedeći sati za Isusa bit će sati mučenja, patnje i bijede sve do užasne smrti na križu, ali On je ipak poslušao. Učinio je to kako bi nam bili oprošteni grijesi i kako bi se ispunilo obećanje Njegovog Oca.

4. Nemojte spavati

U svakom Evanđelju očito je da su Isusovi učenici doslovno zaspali. Isus je tražio da ostanu u molitvi dok je On odlazio moliti sam kako ne bi pali u napast ili nešto gore.

PROČITAJTE: Što možemo naučiti iz Isusove molitve u Getsemanskom vrtu?

Ako vas je Gospodin pozvao da molite za nekoga ili nešto, ne oklijevajte i ne odgađajte. Gospodin vas milostivo poziva da sudjelujete – nemojte odbiti takav zahtjev. Pozdravite ga i provodite, jer ste pozvani na važan zadatak.

5. Tijelo je slabo

U evanđelju stoji stih kako je duh voljan, ali je tijelo slabo. Ovo je navedeno zato što je potrebna snaga da tijelo ne bi spriječilo ili zadržalo ono što je duh bio spreman učiniti u poslušnosti.

Lukin izvještaj o molitvi u vrtu prenosi kako je Božji anđeo bio poslan da ojača Isusa, a Isus je kroz Duha mogao dobiti snagu potrebnu da izvrši zadatak.

U vremenima borbe, dopusti mu da ohrabri tvoj duh i tvoje tijelo kako bi mogao hrabro nastaviti dalje. Njegov Duh prebiva u tebi i želi te usmjeravati.