Volite ležati na trbuhu? Možda niste svjesni opasnosti!

Prije nego se izvalite na trbuh razmislite što to čini vašem tijelu.

Nakon napornog dana naši trosjedi se čine tako udobnima da se samo želimo baciti na njih stomakom prema dolje i odmoriti.

Dok se odmaramo, često izvadimo mobitele i nadoknađujemo propušteno.

No ležanje na trbuhu može biti vrlo opasno – pogotovo ako ostanemo u toj pozi po nekoliko sati gledajući filmove ili serije.

Ležanje na trbuhu duže vremena dovodi do oštećenja:

 • leđa, ramena i vrata
 • zdravlja trbuha
 • disanja
 • cjelokupnog zdravlja

Kiropraktičarka Sherry McAllister upozorila je: „Ležanje na trbuhu uzrokuje iskrivljenje normalnog položaja kralježnice”. Upravo to može dovesti do mnogo ozbiljnijih problema od boli u leđima.

Tko leži na trbuhu tako dugo?

Nedavno istraživanje pokazalo da je više od 15% učenika leži na trbuhu dok u slobodno vrijeme koristi laptop. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da 48% Amerikanaca koristi tablet, mobitel ili laptop u krevetu prije nego zaspu.

VIDI OVO: 3 jednostavne vježbe koje vam mogu pomoći ako bolujete od artritisa

Ujedno, ovaj je problem povezan sa svim generacijama.

Čak i ako se bolovi ne pojave odmah, može proći dosta vremena prije nego se manifestiraju simptomi ozbiljnog problema koji je mjesecima, pa i godinama, bio skriven.

Dugotrajni problemi ležanja na trbuhu

Kada ležimo na trbuhu, mi često:

 • Izdužujemo vrat
 • Držimo ramena visoko
 • Stavljamo zglobove i laktove u neobične poze
 • Izvrćemo zdjelicu

Istraživanje je pokazalo da je korištenje laptopa bilo gdje izvan radnog stola dovelo do povećanja problema s leđima i vratom. Čak ni spavanje na trbuhu nije dobro.

Zašto je ležanje na trbuhu tako loše za zdravlje?

„Kralježnica štiti vaš živčani sustav koji kontrolira razne funkcije u tijelu”, rekla je McAllister, „Bilo kakav prekid u komunikaciji živaca može dovesti do abnormalnog funkcioniranja tijela”, piše Healthline.

Je li vaš trbuh u redu?

Kada stavimo težinu na svoju zdjelicu onda pritišćemo naša donja leđa, a to dovodi do pogoršanja već prisutnih problema s leđima.

VIDI OVO: Vježbe za bolove u leđima koje traju samo 1 minutu (VIDEO)

Istraživanja su povezala probleme s donjim leđima s kroničnom začepljenošću i problemima s crijevima.

Kakvo vam je disanje?

Kada ležite na leđima onda se oslanjate na disanje dijafragmom što znači da ne udišete u potpunosti. Istraživanja su povezala takvo disanje sa fizičkim i mentalnim opuštanjem. Tehnika disanja dijafragmom često se koristi u raznim tehnikama opuštanja. No, plitko disanje povezano je i sa stresom i tjeskobom.

Kako ispraviti lošu naviku?

Iako nije uvijek zgodno, ni pretjerano privlačno, koristiti mobitele, laptope i druge uređaje sjedeći za stolom, važno je pridržavati se nekih pravila. Slijedeća pravila za korištenje uređaja izvan radnog stola prilagođena su pravila terapeuta Szu-Ping Leeja:

Izbjegavajte ležanje na trbuhu tako što ćete:

 • Koristiti potporu leđima. Koristite stolicu, a ako ste na krevetu upotrijebite jastuke kako bi si stvorili potporu leđima. Cilj je spriječiti naginjanje nad uređaj.
 • Stavite si podsjetnik. Ako rijetko mijenjate poze stavite si alarm kako bi se podsjetili da je vrijeme za novu pozu svakih 10-20 minuta. Ako baš morate ležati na trbuhu, neka to bude što je kraće moguće.
 • Podignite uređaje. Za tablete, koristite postolje kako bi uređaj bio ravan, a ne položen te dodajte tipkovnicu umjesto dodira na ekran. Za laptop možete koristiti prijenosni stol.
 • Istezanje vrata, ramena i leđa. Istezanje i jačanje mišića u navedenim područjima može pomoći pri poboljšavanju držanja tijela.

Mala zanimljivost: istraživanje je pokazalo da je više žena, nego muškaraca, prijavilo bolove u leđima zbog korištenja tableta. Ujedno, žene su češće uređaje koristile dok su bile na podu.

Bez obzira na spol, vrlo je važno paziti na svoja leđa i na svoje tijelo. Radije uložite u dobar jastuk nego da kasnije patite.