Volite spavati na trbuhu? Niste ni svjesni opasnosti

Spavanje na trbuhu loše utječe na zdravlje, a evo i zbog čega.

Spavanje na trbuhu izaziva žgaravicu

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati.

To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprječava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

VIDI OVO: 8 načina za opuštanje prije spavanja

Loše utječe na kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s kroničnom boli u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tijekom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Spavanje na trbuhu loše utječe na zdravlje
Foto: Flickr

Može uzrokovati kronične probleme s vratom

Takvo spavanje uzrokuje probleme s disanjem ako vrat nije okrenut na stranu. Zbog toga takvo spavanje može dovesti do razvoja kroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

VIDI OVO: 9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako spavate 8 sati

Ono može izazvati bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno ako spavate na trbuhu. Istraživanja su pokazala da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tokom vremena.

Spavanje na trbuhu stvara pritisak na grudi

Ukoliko želite imati zdrave grudi, trebate izbjegavati spavati na trbuhu. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol. Pokušajte spavati na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa, piše Klix.