Kada su liječnici započeli transplantaciju bubrega, pronašli su nešto u pastoru što je sve preokrenulo.

Nakon što je Don Herbert prvi put upoznao pastora Tima Jonesa, nije imao pojma da će ih slučajan susret odvesti na putovanje koje će ih obojicu zauvijek promijeniti.

Njihovi životi su postali povezani na način koji je otkriven samo nakon što su oba muškarca završila u bolnici. Dok je pastor krvario na operacijskom stolu, liječnici su se trudili spasiti Donov život u susjednoj sali.

Samo nekoliko tjedana ranije, u listopadu 2014. godine, Don i njegova supruga Brenda su se vozili po gradu tražeći garažne prodaje. Primijetili su jednu pokraj crkve, ali Donovu pažnju nisu pridobile stvari ni kolačići. Čuo je glasan zvuk kako dolazi iz crkve te je otišao provjeriti u čemu je riječ.

Odmah ga je privukla predivna glazba koja je dolazila iz crkve. Dodirnula mu je dušu jer je i on sam bio pjevač vjerskih pjesama. Tada je upoznao pastora Tima koji je dijelio njegovu ljubav prema glazbi. Kratko su razgovarali, a Don je pastoru spomenuo da je član kvarteta. Tim je vidio koliko je Don strastven kada je riječ o glazbi te ga je pozvao da pjeva na slijedećoj duhovnoj obnovi sa njegovoj skupinom.

Ni jedan od njih nije znao da će uskoro dijeliti nešto drugo na mnogo dubljem stupnju.

U to vrijeme Don je imao jako ozbiljnu bolest, no nije namjeravao razgovarati o nečem tako osobnom s osobom koju je tek upoznao. Nije bilo važno što je njegov novi prijatelj bio Božji čovjek i savršena osoba kojoj se može povjeriti.

No, pastor Tim je uskoro postao glavni glumac nevjerojatne priče koja je uključivala oba muškarca.

Snimka zaslona

Šest mjeseci ranije Don je bio na presađivanju jetre nakon što je 12 godina patio od kronične bolesti. Iako je presađivanje bilo uspješno, bubrezi su mu počeli otkazivati što je značilo da mu je potrebno još jedno presađivanje kako bi preživio.

No, Don nije bio zabrinut. Rekao je:

„Snažno sam vjerovao da će se Bog pobrinuti za mene bez obzira na sve.“

No, njegova supruga Belinda nije bila tako sigurna u svoju vjeru u Boga. Zbog duge bolesti njezina supruga, osjećala se usamljenom, deprimiranom i beznadnom.

Kada je Belinda shvatila da ne može sama nositi taj teret, počela je preispitivati svoju vjeru u Boga. U osobnom razgovoru s Bogom rekla je:

„Rekao si mi da mi nećeš dati više nego mogu podnijeti.“

Snimka zaslona

Gospodin je odgovorio:

„Pa, nisam baš to rekao. Jer da uvijek možeš sve podnijeti, zašto bi ti ja bio potreban? Trebaš samo sve prepustiti. Prepusti mi svoj teret. Ja ću ga nositi.“

Odlučila je prepustiti svoj teret i obnoviti svoju vjeru u Boga. To se nije moglo dogoditi u bolje vrijeme jer je njezina vjera uskoro bila testirana.

Slijedeći dan su liječnici otkrili blokade u srcu njezinog supruga. Trebalo mu je ugraditi cijevi u srce, ali njegovi bubrezi to ne bi mogli izdržati.

Don bi trebao na dijalizu dok se ne pronađe donor bubrega, a to može trajati do 7 godina.

„Ne mogu vjerovati da me Bog podržavao kroz prvo presađivanje, a našao sam se u takvoj teškoj situaciji.“

Nakon što je primila Riječ Božju, Belinda je počela objavljivati molbe za doniranjem bubrega na Facebooku.

„Želim donirati svoj bubreg, ali nemam osiguranje te nemamo novca kako bismo platili operaciju. Teško je pitati nešto tako veliko, ali želim spasiti život muškarca kojeg volim. Želim ostarjeti s njim. Molim za pomoć! Ako je netko zainteresiran za doniranje svog bubrega ili za pomoć pri organizaciji novčane podrške kako bih ja mogla donirati svoj bubreg molim da mi se javi.“

Par je imao preko 500 prijatelja. Sigurno će se netko javiti ili zna nekoga tko bi pristao pomoći.

Kada je pastor Tim, s kojim je Don bio Facebook prijatelj, vidio tu poruku, navrle su mu suze na oči. Bio je tako ganut činjenicom da Belinda nije htjela izgubiti svog najboljeg prijatelja.

Tim je prvi odgovorio na njezinu molbu. Bez oklijevanja ponudio je donirati bubreg čovjeku kojeg je upoznao prije samo dva tjedna.

Nije shvatio koliko će njegovo nesebično djelo utjecati na njegovo zdravlje i život.

Ispalo je da je Tim savršeni kandidat za donaciju bubrega. Iako su brojevi bili protiv njih 1:20 000, nije bila slučajnost za one koji su vjerovali da će se Bog pobrinuti za njih.

Snimka zaslona

No, Božje je djelo bilo još i veće nego se ijedna obitelj mogla nadati. Kada su liječnici započeli transplantaciju, pronašli su nešto u pastoru što je sve preokrenulo.

Liječnici su otkrili da pastor ima aneurizmu koja može biti fatalna ako pukne. Budući da je odlučio spasiti život druge osobe, Bog je osigurao da i njegov život bude spašen.

Operacija je bila savršeno uspješna. Ovi su muškarci razmijenili dar života među sobom.

Iako je operacija gotova, to nije kraj. Njihovo putovanje prijateljstva tek počinje.