Ljekovite namirnice koje trebate imati u svom domu
Foto: Pixabay

Ove ljekovite namirnice su zasitne i osiguravaju tijelu korisne supstance neophodne za zdravlje i ljepotu. Evo zašto ih trebate imati u svom domu!

Jaja

Jaja su bogata proteinima, sadrže vitamine A, E, D, B12, B3. Žumanjci sadrže leticin, koji normalizira rad jetre i krvnih žila. Jaja također sadrže niacin, koji održava zdravlje mozga, i holin, sastojak koja sprječava razvoj kancerogenih tumora.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice sadrže fosfor, jod, kalij, kalcij, cink, vitamine grupa B, C, A, E. Pomažu u čišćenju krvnih žila i liječenju bolesti želuca i crijeva, dok sadrže minimalne kalorije.

Mlijeko

Mlijeko je nezamjenjiv izvor kalcija, koji je neophodan za održavanje zdravih zuba, kose i noktiju. Mlijeko je dragocjeno i kao dobavljač vitamina, na primjer, vitamin B12 je odgovoran za energetski metabolizam u tijelu, pretvara masti i ugljikohidrate u korisnu energiju. Za neke ljude, pijenje mlijeka je popraćeno simptomima netolerancije: nadutost, mučnina, dijareja, itd. To može biti posljedica prisutnosti A1 proteina, te se u takvoj situaciji preporučuje probati mlijeko koje sadrži samo A2 protein.

PROČITAJTE: SUPERHRANA: Deset najzdravijih namirnica na svijetu i recepti kako ih u trenu pripremiti

Špinat

Takav bogat sastav vitamina i minerala, kao u špinatu, je prilično rijedak. Sadrži vlakna, vitamine A, E, C, H, K, mnoge B vitamine, beta-karoten, kalcij, magnezij, natrij, kalij, fosfor, željezo i cink. Puno je bjelančevina u listovima špinata.

Mrkva

Mrkva sadrži beta-karoten – prirodni antioksidant koji je uključen u formiranje kostura i obnavljanje koštanih stanica. Vitamin A iz mrkve jača vid i imunitet. Mrkva također uklanja slobodne radikale iz unutarnjih tkiva i organa, što izaziva umnožavanje stanica raka i čiste jetru od toksina.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje pomaže u pomlađivanju organizma i smanjuje kolesterol. Sadrži veliku količinu vitamina E koji je uključen u asimilaciju vitamina A i K. Maslinovo ulje se lako apsorbira u organizmu, ubrzava metabolizam, jača krvne žile i čini ih elastičnijim.

Jabuke

Gotovo je nemoguće precijeniti korisne osobine jabuka: ovo je prava riznica vitamina i elemenata u tragovima i doprinose podmlađivanju i jačanju imunološkog sustava. Jabuke sadrže vlakna, karoten, folnu kiselinu, vitamine A, B1, B2, B3. Sadrže više vitamina C nego naranče. Jabuke poboljšavaju funkcioniranje srca i pluća, usporavajući rast stanice raka.