NaslovnicaDuhovnostLjubiš li me iskreno ili se pretvaraš? Ovaj tekst će vas potaknuti...

Ljubiš li me iskreno ili se pretvaraš? Ovaj tekst će vas potaknuti da se preispitate

Ljubiš li me iskreno? Kada nam Gospodin postavi ovo pitanje, nemoguće je ispravno razmisliti i odgovoriti, jer kada Gospodin govori izravno nama bol je previše jaka.

Upita ga treći put: “Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me?” Ražalosti se Petar što ga upita po treći put: “Ljubiš li me?” pa mu reče: “Gospodine ti znaš sve. Ti znaš da te ljubim.” “Pasi ovce moje!” reče mu Isus. (Iv 21,17)

Petrov odgovor na ovo probadajuće pitanje bio je znatno drugačiji od njegove hrabre i prkosne izjave koju je dao samo nekoliko dana ranije: “Čak ako trebam i umrijeti s tobom, neću te se odreći!” (Mt 26,35).

Naša prirodna individualnost hrabro i glasno daje izjave kada očituje vlastite osjećaje. Ali stvarnost ljubavi, smještene u dubokom dijelu našeg duha, može se otkriti jedino na način da iskusimo samo srce pitanja koje je Isus Krist postavio Petru. Petar je volio Isusa načinom na koji svaki prirodni čovjek voli dobru osobu. Ipak, to je ništa više nego osjećajna ljubav. Ona nas može duboko obuzeti, ali nikada ne može prodrijeti u sam duh osobe.

VIDI OVO: Tko je bio apostol Petar? Važne činjenice o njegovom životu

Kako se očituje prava ljubav?

Prava se ljubav nikada ne očituje radi same sebe. Isus je rekao: “Tko me god prizna pred ljudima (to znači priznavati ljubav prema Isusu sa svime što osoba čini, a ne isključivo riječima), njega će Sin Čovječji priznati pred Božjim anđelima (Lk 12,8)

Dok ne iskusimo bolno sučeljavanje sa zabludama o samima sebi, priječimo djelovanje Božje Riječi u našim životima. Riječ Božja nam nanosi bol više nego što je grijeh ikada činio, zato što grijeh otupljuje naše osjećaje. Gospodinovo pitanje pojačava našu osjetljivost na način da sam Isus u nama proizvede duboku bol.

Ova bol ne povređuje samo na prirodnom nivou, već prodire duboko u duh vjernika. “Živa je i djelotvorna Riječ Božja … prodire do razdvajanja duha od duše…” (Heb 4,12) do točke da nikakva samoobmana ne može opstati.

Kada nam Gospodin postavi ovo pitanje, nemoguće je ispravno razmisliti i odgovoriti, jer kada Gospodin govori izravno nama bol je previše jaka. Njegovo pitanje upućeno izravno nama uzrokuje tako ogromnu bol da je svaki dio našeg života, koji je izvan njegove volje, prožet boli. Bol, koju Gospodinova Riječ nanosi Njegovoj djeci nikada ne čini greške. Upravo je sam trenutak kada Božja Riječ proizvede bol u Njegovoj djeci, moment u kojem nam Bog otkriva svoju istinu.

O Gospodine, rasprši svaku maglu u nama. Obasjaj nas svojim svjetlom jasno, snažno i okrepljujuće!