Lucidno sanjanje ili lucidni snovi: Što trebamo znati o njima?

Lucidno sanjanje ili lucidni snovi su tema brojnih istraživanja i ispitivanja, a mnoga od njih vode u područje parapsihologije.

Lucidno sanjanje se odnosi na snove tijekom kojih je osoba koja spava svjesna da ih sanja. Lucidni snovi se mogu kontrolirati od strane osobe koja ih sanja.

Lucidno sanjanje se odnosi na snove tijekom kojih je osoba koja spava svjesna da ih sanja. Kod lucidnih snova, osoba može aktivno sudjelovati i često manipulirati imaginarnim iskustvima u okruženju snova.

Izraz “lucidno sanjanje” je prvi put upotrijebio Frederik van Eeden (1860-1932), nizozemski psihijatar. Od tog vremena na tu temu napisano je mnoštvo knjiga i članaka.

Lucidno sanjanje je tema brojnih istraživanja

Lucidno sanjanje ili lucidni snovi su tema brojnih istraživanja i ispitivanja, a mnoga od njih vode u područje parapsihologije.

Neki su istraživači otkrili sličnost između lucidnog sanjanja, iskustva bliske smrti, transcendentalne meditacije, iskustava izvan tijela i drugih okultnih i New Age praksi. Božja Riječ zabranjuje ove prakse (Levitski zakonik 20,27; Ponovljeni zakon 18,10-12).

Sanjanje samo po sebi nije loše niti je grijeh u Božjim očima, a svi mi uglavnom sanjamo kada spavamo. Neki sanjari se mogu sjetiti svakog detalja iz svog sna, dok drugi opet ne pamte ništa, zbog čega zaključuju da uopće ne sanjaju, što je malo vjerojatno.

Snovi su zapravo nastavak funkcioniranja mozga za vrijeme spavanja. Mozak tijekom snova procesuira ili pohranjuje nedavne misli i događaje, a ponekad stvara scenarije utemljene na strahovima, nadama ili željama. Kao takvi, snovi su savršeno normalna funkcija ljudskog mozga.

Lucidno sanjanje – duhovno značenje

Iako se u Bibliji snovi često spominju – Bog može koristi snove da bi govorio ljudima. Lucidni snovi se kao takvi nikada ne spominju.

Lucidno sanjanje jednostavno označava mogućnost kontroliranja svojih snova, odnosno onoga što želimo sanjati. U ovome nema ništa pogrešno. Ali ako lucidno sanjanje postane prefelik fokus ili opsesija, to treba izbjegavati.

Mnoge stvari su dopuštene, ali nisu korisne

Za kršćane, fasciniranost fenomenom lucidnih snova ima malu ili nikakvu duhovnu vrijednost, a moglo bi dovesti do nezdravog interesa za druge ekstra-senzorne pojave. Iako su mnoge stvari kršćanima dopuštene, nisu sve korisne (1. Korinćanima 6,12).

Kršćanin bi trebao u molitvi ispitati zašto želi doživjeti lucidno sanjanje. Ako su motivi čisti i uključuju razumijevanje nepouzdanog karaktera snova, vjerojatno nije ništa drugo nego bezopasna znatiželja. Ako postane više od toga ili uključuje čak i najmanji nagovještaj New Agea ili okultnih praksi, to treba u širokom luku izbjegavati, piše Gotquestions.org.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!