Lucija ima dva oca i dvije majke i svi su gejevi
Foto: Flickr

”Kada sam shvatio da sam gay, bio sam tužan jer neću moći imati djecu, a obožavam ih. Bio sam razočaran dok se nije ukazala prilika da se ostvari moja želja da postanem roditelj.

Tu sam sam sebe demantirao. Pokazalo se da je sve moguće ako su velika ljubav i želja u pitanju”, kaže Alojz, inače otac trinaestogodišnje djevojčice Lucije iz Zagreba.

On i njegov partner Marko imaju posebnu priču. Naime, Lucija ima dva tate i dvije mame. To je jedna neobična situacija, ali svi smo uključeni u odgoj i brigu oko nje. Emotivno i materijalno imamo kapacitet i za više djece, ali zato naša Lucija ima sve. Pažena je i mažena i uživa u tome – izjavili su za Jutarnji List.

Njih dvojica su zajedno već četvrt stoljeća, a prije godinu dana su sklopili i brak. To ih je, priznaju, posebno veselilo.

“Mi već dugo živimo zajedno, sređenim životom. I prijatelji su nas vidjeli kao brižne roditelje. Puno smo razmišljali kako bismo mogli to ostvariti, pa su nam prijatelji predložili projekt zajedničkog roditeljstva. Našli smo lezbijski par s kojim smo to i ostvarili. Cilj je bio isti – dijete. Lucija je začeta prirodnim putem i plod je silne želje, ali netradicionalnih odnosa. Danas smo sretni roditelji. Živimo blizu jedni drugih, preuzimamo obveze, Lucija ima sobu i kod nas i kod mama, vikende i odmore dijelimo … – kažu tate iz Zagreba.

U kombinaciji poput njihove ne mogu svi imati ista zakonska prava, a iako im nije posebno važno, nekad je vrlo korisno, kažu, jer ako morate s djetetom na hitnu, morate se nekako i predstaviti.

“Mi imamo puno heteroseksualnih prijatelja, susjeda koji su tolerantni i pristojni, ali treba raditi na senzibilizaciji društva i pokazati da takvi parovi postoje i imaju iste probleme kao i heteroseksualni i njihova djeca.

Naše dijete raste, sazrijeva i ima pitanja, ali naša djeca su bogatija za saznanje da ništa nije nenormalno i da je sve moguće “, kaže Alojz.

Biblija kaže: Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja. (Rimljanima 1,26-27)