Molitva Majčin dan
Foto: Unsplash

Bog nam zapovijeda da poštujemo svoje majke. Ova molitva na Majčin dan može vam pomoći da Bogu izrazite zahvalnost.

Biblija na nekim mjestima naglašava da moramo cijeniti svoje roditelje u svakom trenutku.

“Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.” (Postanak 20, 12)

“Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer to je pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem: da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji.” (Efežanima 6, 1-3)

Svijet pokušava nadoknaditi zaborav da se roditelji uvijek poštuju, posvećujući majkama i očevima jedan dan u godini. Kao kršćani, moramo častiti svoje roditelje u svakom trenutku! Sama ta činjenica ne treba spriječiti kršćanina da sudjeluje u proslavama Majčinog dana.

Kako je nastao Majčin dan?

Kada preispitujemo povijest Majčinog dana, možemo primijetiti kako brojne zemlje Majčin dan slave druge nedjelje u svibnju, dok s druge strane Engleska slavi Majčin dan četvrte nedjelje u korizmi.

Pogani su u davna vremena obilježavali “Majčin dan” u čast svojih božica. Međutim, to ne bi trebalo spriječiti kršćane da danas obilježavaju Majčin dan, osim ako se ne pokaže jasna veza između tih poganskih običaja i ovog blagdana.

U novijoj povijesti za uspostavu Majčinog dana zaslužna je Anna Maria Jarvis (1864. – 1948.). To je učinila u čast majci koja je umrla 9. svibnja 1905. godine. 10. svibnja 1908., tri godine nakon majčine smrti, Jarvis je održala ceremoniju u čast majke i svih majki u Andrews Methodist Episcopal Church u Graftonu u Zapadnoj Virginiji, što je bilo prvo službeno obilježavanje Majčinog dana. Pokrenula je kampanju koja je dovela do rezolucije koju je Kongres donio 10. svibnja 1913. da druga nedjelja u svibnju bude državni praznik “posvećen uspomeni na najbolju majku na svijetu”. Godine 1914. predsjednik Woodrow Wilson objavio je proglas, proglasivši drugu nedjelju u svibnju Majčinim danom.

Treba napomenuti da je Jarvis ostatak svog života pokušavala poništiti ono što je učinila. Bijesna zbog komercijalizacije, Jarvis je 1923. podigla tužbu da zaustavi obilježavanje Majčinog dana. Kasnije je uhićena zbog remećenja mira. Rekla je novinaru da se kaje što je ikad započela Majčin dan.

Kako je nastao Majčin dan?
Foto: Pexels

Molitva na Majčin dan

Bog nam je dao majke da nas nose, odgajaju, podučavaju i oblikuju u pobožne ljude. Naravno, nijedna majka nije savršena i nisu svi odrasli s majkom koja voli. No, svaka pobožna majka zaslužuje čast i pohvalu zbog uloge koju joj je Bog dao, a koja odražava Boga na dubok način.

Majčin dan je savršena prilika da se riječju i djelom pokaže u kojoj smo mjeri zahvalni na svemu što majke čine svaki dan.

Dragi Bože, pristupam Tvome prijestolju kako bih zahvalio što si moju majku stvorio s jedinstvenom kombinacijom darova i talenata. Ona je posebna osoba u mome životu. Zahvaljujem na žrtvama koje čini za svoju djecu. Pomozi da i ja budem požrtvovan poput mojih roditelja.

Molim Te da svakoj majci udijeliš snage. Pomozi da svaki dnevni zadatak uspije uspješno obaviti, a kada osjeti težinu zbog svih obaveza, pomozi da ne posustane, nego da gleda na Tebe koji si se žrtvovao za nas grešnike. Daj da od Tebe crpi snagu i ljubav za sve što radi u životu. Svakodnevno je podsjeti na njezinu vrijednost u Tvojim očima, tako da nema razloga sumnjati je li voljena i cijenjena.

Pomozi da budem podrška majkama koje su izgubile djecu, djeci koja su izgubila majke, ženama koje čeznu za majčinstvom. Pomozi da se svi više brinemo o samohranim majkama, koje su muževi napustili i ostavili da se same brinu i podižu djecu. Ti ih krijepi u svakom danu i podupiri svojom moćnom rukom te providi sva potrebna sredstva za njih.

Bože, hvala Ti i na majkama koje više nisu s nama. Tijekom mnogih godina života bili smo blagoslovljeni njihovom prisutnošću, ljubavlju, odgojem i brigom. Mnoge su umrle s vjerom u Tebe i sada su u Tvome Kraljevstvu. Amen!

PROČITAJTE JOŠ: