NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeSvim majkama u crkvi je poklonila cvijet za Majčin dan - nije...

Svim majkama u crkvi je poklonila cvijet za Majčin dan – nije ni slutila što će time izazvati

Svim majkama je na Majčin dan poklonila cvijet u znak sjećanja na svoju majku. Nije slutila kako će upravo taj cvijet postati simbol majčinstva.

Proslava Majčinog dana je postala jedna od najdražih tradicija u mnogim zemljama diljem svijeta. Međutim, jeste li znali da postoji jedan cvijet koji je dugo vremena bio sinonim za ovaj poseban dan? Riječ je o bijelom karanfilu, cvijetu koji ima zanimljivu priču iza sebe.

Sve je počelo prije više od jednog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada je Anne Marie Jervis izgubila svoju majku, aktivisticu koja je bila osnivačica Majčinog radnog kluba.

Znak sjećanja na preminulu majku

Anne je željela nastaviti s radom svoje majke i tako je nakon mise koja je bila upriličena u znak sjećanja na nju svim drugim majkama u crkvi podijelila bijele karanfile, omiljeni cvijet svoje majke.

Anne je pokrenula inicijativu za osnivanjem Majčinog dana, a od 1914. godine taj se dan počeo slaviti u Sjedinjenim Američkim Državama. Nedugo zatim, proširio se diljem svijeta, pa tako i u mnogim zemljama Europe, uključujući i Hrvatsku.

VIDI OVO: Citati o majci: Najljepše izreke o majkama koje trebaju znati koliko ih volite

Svim majkama je u crkvi poklonila jedan cvijet 1
Bijeli karanfil kao simbol Majčinog dana

Bijeli karanfil je ostao simbol Majčinog dana

Iako danas ne postoje pravila o tome koje cvijeće treba pokloniti najvažnijoj osobi u našim životima, bijeli karanfil je i dalje simbol Majčinog dana u mnogim zemljama.

Ovaj cvijet predstavlja čistoću, mir, osjećaj nježnosti i dobrotu, te je omiljen kod mnogih majki diljem svijeta.

Riječ “Dianthus”, što označava porodicu karanfila, potječe od grčke riječi “Dios” (božanski) i “anthos” (cvijet). Ostale boje karanfila nastale su procesom izrade kultivara tijekom tisuća godina.

U našoj zemlji nije nužno poklanjati bijele karanfile, no oni se mogu uklopiti u bilo koji buket cvijeća zbog svoje nenametljivosti.

Neka vaša djela budu poput bijelog karanfila!

Iako je bijeli karanfil ostao dio tradicije u nekim zemljama, u drugim se cvijeće koje se poklanja majkama mijenja s vremenom. No, bez obzira na to koje cvijeće odaberete, važno je da to učinite iz srca i s ljubavlju prema svojoj majci.

Kao što je Anne Marie Jervis pokrenula inicijativu za osnivanje Majčinog dana, svaki od nas može pokrenuti nešto što će biti vrijedno i važno za druge.

Neka vaša djela budu poput bijelog karanfila – nježna, iskrena i nezaboravna.