Mango za zdravlje: Zašto je ovo voće toliko zdravo?

Mango je vrlo ukusno, slasno i osvježavajuće tropsko voće, a osim toga vrlo je zdrav. Danas donosimo zašto je mango odličan za zdravlje.

U pitanju je tropsko voće ovalnog oblika koje u sebi ima veliku košticu, a sam mango je veličine grejpa. Koža manga se ne jede te može biti zelena, žuta i crvena, ovisno o vrsti. Meso, koje je iznimno ukusno i zdravo, je žute boje. 

Raste samo u toplijim klimama, a potječe iz Južne Azije. 

Nutritivna vrijednost

Mango je voće koje nema puno kalorija, ima dosta vlakana te je odličan izvor vitamina A i C. Ujedno sadrži folate, B6, željezo, malo kalcija, cinka i vitamin E. Bogat je izvor antioksidanata koji su odlični i vrlo važni za zdravlje, piše BBCGoodfood.

Samo 80 grama manga sadrži 53 kalorije, preko 2 grama vlakana i 11 grama prirodnog šećera

Ljekovitost manga je izvanredna, a u nastavku donosimo zbog čega je toliko zdrav.

Mango za probavu

U istraživanju iz 2018. sudjelovale su osobe s kroničnim zatvorom. Te su osobe redovno konzumirale mango tijekom 4 tjedna te se u konačnici njihov zatvor znatno smanjio, većinom zbog vlakana u mangu, ali i zbog drugih korisnih spojeva koje mango sadrži. Zanimljivo je da lišće manga može pomoći pri sprječavanju jako meke stolice. 

Ranije istraživanje je pokazalo da su miševi na masnoj dijeti i na rubu pretilost pokazali poboljšanje u stanju dobrih bakterija u želucu nakon što su počeli konzumirati ovo zdravo voće. 

Tako je istraživanje iz 2012. godine sagledalo koru manga te je zaključeno da ona može igrati ulogu u sprječavanju pretilosti zbog fitokemikalija koje mango sadrži. 

Ovo zdravo voće sadrži i protuupalna svojstva te je snažan antioksidant i pomaže pri smanjenju upala usred kroničnih upalnih bolesti. 

VIDI OVO: 20 najzdravijih vrsta voća na svijetu

Mango zdravlje
Foto: Unsplash

Mango je odličan za zdravlje kose i kože

Mango sadrži vitamine A i C. 

Vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, proteina koji daje elastičnog koži. Vitamin C je jedan od najvažnijih antioksidanata te igra veliku ulogu u zaštiti kože od teških uvjeta u okolišu.

Manjak vitamina C može dovesti do problema sa zacjeljivanjem rana te može pospješiti pojavu sitnih bora. 

Našoj je kosi isto tako važan vitamin C zbog kolagena i zbog upijanja željeza koji je važan za rast kose. 

Sve stanice trebaju vitamin A za rast, uključujući kožu i kosu, a neka istraživanja pokazuju da vitamin A može zaštiti osobu od nekih znakova starenja. Vitamin A je ključan za proizvodnju uljne supstance koja vlaži kožu i tjeme. 

Zdrav je za srce 

Istraživanje na životinjama iz 2016. godine pokazalo da mangiferin, jedan važan nutrijent u mangu, može srce zaštiti od upala. 

Jako je važno svaki dan jesti barem 5 porcija voća ili povrća kako bi vaše srce bilo zdravo. 

Svježi mango je bolji za zdravlje

Sušeni mango je lakše duže čuvati, ali zato sadrži više šećera i kalorija (čak 300 kalorija u 80 grama te 63 grama šećera u 80 grama manga). Sušeni ima dosta vlakana, ali je svježe uvijek bolje. 

VIDI OVO: Voće koje dijabetičari trebaju izbjegavati

Korisne informacije 

Mango se ne stavlja u hladnjak dok nije potpuno sazrio. Držite mango na sobnoj temperaturi dok ne sazrije, a možete ga staviti u papirnatu vrećicu kako biste ubrzali proces sazrijevanja. 

Kada je sazrio, onda ga možete držati u hladnjaku do 5 dana. Znat ćete da je sazrio ako postane mekši kada ga malo stisnete i ako možete osjetiti njegov sladak miris.