Voće koje dijabetičari trebaju izbjegavati

Nekoliko vrsta voća dijabetičari trebaju u potpunosti izbjegavati. Ključno je paziti na udio šećera u voću te ga zbog toga ne jesti.

Sve veći broj ljudi diljem svijeta pati od dijabetesa, a često je uzrok jako loša prehrana. 

Pozadina iza dijabetesa je slijedeća. Ako osoba jede određenu hranu, koja ima mnogo šećera, često se događa da tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina ili stanice upijaju taj inzulin tako da šećer u krvi neometano raste. Tada se javlja dijabetes.

Na žalost, bolest je neizlječiva, ali se zato može jako dobro kontrolirati te život osobe ne mora niti malo patiti. No, za dijabetičare je ključna pravilna prehrana, kao i poznavanje vrsta namirnica koje smiju jesti, a koje treba izbjegavati jer sadrže mnogo šećera.

Ukoliko osobe s dijabetesom tipa 2 nisu oprezne, može doći do ozbiljnih posljedica i teških bolesti te oštećenja organa. 

Voće koje osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati

Kada je riječ o onim namirnicama koje su apsolutno zabranjene, postoje i 4 vrste voća. Znamo da je voće jako zdravo, no kada je riječ o dijabetičarima s dijabetesom tipa 2, ključno je paziti na udio šećera u voću.

Zbog toga osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 trebaju izbjegavati jesti mango, banane, ananas i dinje. Naime, ove četiri namirnice obiluju šećerom te nikako nisu dobre za zdravlje dijabetičara. 

Dijabetičari bi ujedno trebali paziti na količinu ugljikohidrata. Ugljikohidrati se u tijelu pretvaraju u šećer te raste količina šećera u krvi što je točno ono što dijabetičari trebaju izbjegavati. 

Koje voće dijabetičari smiju jesti? 

Iako dijabetičari ne smiju jesti mango, banane, ananas i dinje, postoji mnogo vrsta voća u kojima mogu uživati bez opasnosti od rasta šećera u krvi. 

Na taj popis spadaju: breskve, marelice, jabuke, naranče, kruške, kivi te višnje

Osim dobre prehrane i izbjegavanja određenih namirnica, dijabetičari trebaju paziti na svoju fizičku spremu jer nekontrolirani dijabetes često dovodi do debljanja i pretilosti, a tako i do mnogih drugih bolesti.

Zbog toga je redovna tjelovježba ključna, makar to bilo samo brže hodanje 30 minuta na dan

PROČITAJTE JOŠ: