Ako imate manjak željeza u krvi, ove namirnice trebate više jesti

Važno je znati koje su namirnice bogate željezom i uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu.

Željezo se nalazi u mnogim namirnicama kao što su nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošja jetrica), riba (srdele), jaja, žitarice (kvinoja), orašasto voća i sjemenke (bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak).

VIDI OVO: Namirnice bogate željezom: 12 njih koje trebate uključiti u prehranu

Ipak, kao najbolji prirodni izvori izdvajaju se crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Stručnjaci dnevno preporučuju unos dvije do tri namirnice iz skupine mesa, ribe, jaja i mahunarki.

Najbolji prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u crvenom mesu nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima.

VIDI OVO: 9 znakova da tijelu nedostaje željezo

Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost.

Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

Važnost hrane bogate željezom, kao što je crveno meso, istaknuta je također i u svim prehrambenim smjernicama za dojenčad i malu djecu.

Naime, željezo ima značajnu ulogu u ranom spoznajnom razvoju djece, razvitku metabolizma i imunološkog sustava, piše Ordinacija.hr.

NAJNOVIJE!