BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Šest čuda koje marelica čini za vaše zdravlje

Marelice su odličan izbor za međuobrok ako vas muče zatvor, bolne kosti, suha koža ili ste samo na dijeti. One su pravi Božji dar iz prirode, a ova čuda čine za vaše zdravlje.

Osim što čuvaju zdravlje očiju, marelice pomažu u održavanju imunološkog sustava zdravim i tako čuvaju zdravlje kože.

Puna su vlakana

Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz marelica je topiv u masti i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbiraju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju probave.

Dobre su za zdravlje srca

Kako je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju kolesterola što znači da štiti vaše srce. Kalij koji sadrži ovo voće održava zdrave razine elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića. Pojedite dvije marelice na dan kako bi pomogli zdravlju.

Prepune su antioksidanata

Marelice su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno riješit ćete se toksina nakupljenih preko dana.

Čuvaju zdravlje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz marelice garantira savršeno zdravu kožu. Jeste li znali da antioksidansi iz ove voćke usporavaju proces starenja? Ako vam zdravstvene dobrobiti nisu dovoljan razlog za uživanje u marelicama, možda ljepota je…

Pomažu pri mršavljenju

Dijetna vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sustav i tako potiču rad metabolizma. Ako ste na dijeti marelica je odličan izbor za međuobrok – ostavlja vas sitima a nema puno kalorija.

Jačaju kosti

Kalcij je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a marelica ga sadrži u velikim količinama. Dobro je znati da bez dovoljno kalija, kalcij se ne apsorbira dobro u organizmu, a dobra je vijest da ih marelica ima u velikim količinama.

Izvor: Ordinacija.hr