Maslinovo ulje u ovim situacijama trebate izbjegavati
Foto: Pixabay

Maslinove ulje je jako zdravo i korisno, no ne za sve i uvijek! Postoje situacije kada ga je potrebno izbjegavati, a o njima pišemo u tekstu.

Iako je vrlo zdravo, maslinovo ulje ponekad nije dobar izbor. Portal Prevention donosi slučajeve kada ga je štetno konzumirati.

1. Nemojte konzumirati maslinovo ulje ako niste sigurni odakle je došlo

Prije nego počnete kuhati i peći s njime ili mazati lice i tijelo uljem, svakako se pobrinite da je provjerene kvalitete i da znate odakle je došlo. A bilo bi najbolje da bude domaće kako se ne biste izlagali sumnjivim tvarima koje bi ono moglo sadržavati.

VIDI OVO: Maslinovo ulje i limun: Kombinacija koja čini čuda!

2. Maslinovo ulje nije dobro za prženje

Veliki dio hranjivih vrijednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi, uništavaju se u procesu zagrijavanja pri visokoj temperaturi.

3. Na roštilju

Ako ne morate, nemojte meso, povrće ili ribu njime zalijevati kada ih pečete i pripremate na roštilju jer će se dogoditi da će ulje gorjeti te izazvati plamen, što će izazvati smrad. Jelo zalijte uljem nakon pečenja pa će vam biti ne samo i ukusno, već i mirisno i zdravije.

VIDI OVO: Tegla suhih smokvi u maslinovom ulju čini ČUDO U ORGANIZMU

4. U pečenju pekarskih proizvoda

Mada se može koristiti kao zamjena za maslac ili margarin, trebate imati na umu da maslinovo ulje ipak ima intenzivan i miris i okus. Stoga se radije držite maslaca, a to se odnosi na sve proizvode koji uključuju kremu i šećer.

5. Nemojte ga koristiti kao preparat za kožu i protiv akni

Mnogi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, kao masku za lice i kosu, kao sapun te losion za tijelo. No, ukoliko imate akne i osipe po tijelu ili ipak osjetljiviju kožu, nikako ga ne stavljajte jer bi vam se stanje moglo čak i pogoršati. Tada radije koristite arganovo ulje.