Mesar otkriva trikove pomoću kojih ćete prepoznati pokvareno meso

Kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi u trgovini ili mesnici prošlo “zakonske propise”, da je svježe, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvalitete jesu redovne, ali nisu detaljne i postoji mnogo „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesara). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Ovo je osnovni test koji će vam potvrditi je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa – meso pernate živine je plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uvjetima, svinjetina treba da ima ružičasto-sivkastu boju, priča dugogodišnji mesar.

Kod pregledanja piletine, obratite pozornost oko kostiju – oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva. Većina ljudi povezuje meso s žarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku.

Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova boja bi trebala biti ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starijoj životinji, premda to ne znači da je meso pokvareno.

Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilama, dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Ako primijetite na junetini sivkaste ili crne dijelove, ne kupujte to meso. Generalno, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod janjetino meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i standardnim mirisom janjetine – ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

IZVOR:Espresso