Jeste li i vi povjerovali u ove mitove o Martinu Lutheru, začetniku Reformacije?

O Martinu Lutheru su kroz povijest kružili mnogi mitovi i netočne informacije. Autor Herman Selderhuis je na portalu Crossway sažeo pet najčešćih:

1. Luther je bio obični redovnik

Tijekom stoljeća, biografije o Lutheru o njemu su stvorile sliku kao o običnom redovniku koji je nabasao na Bibliju i iz nesigurnosti i očaja napisao 95 teza. To je lijepa pričica o neukom, jadnom momku koji se usprotivio bogatom establišmentu, no situacija je bila drukčija. Luther je bio vrlo učen profesor teologije. Imao je vrsno znanje filozofije i Biblije. Znao je što radi i kakvu će lavinu njegova djela pokrenuti.

2. Luther je osobno zakucao 95 teza na vrata crkve u Wittenbergu

Impresivna je pomisao kako je ovaj skromni svećenik zakucao svoje teze na velika vrata crkve u Wittenbergu. Scena je prikazana u filmovima i knjigama, ali na žalost, ona je mit. Nema dokaza da je to učinio i Luther nikada sam nije rekao da je to učinio.

Čak i da ih je htio osobno zakucati, ne bi mu bilo dopušteno. Na većinu škola i crkvi danas ne možete staviti svoje materijale dok ne pitate portira ili čuvara. Isto je vrijedilo i tada u Wittenbergu. Djelatnik sveučilišta bio je zadužen za stavljanje obavijesti. Luther je napisao 95 teza, ali zaposlenik sveučilišta ih je objavio. I možda je koristio ljepilo, a ne čavle.

Foto: americamagazine.org
Foto: americamagazine.org

3. Luther je rekao „Ovdje stojim.“

Ako otputujete u Wittenberg, možete kupiti čarape s riječima „Ovdje stojim“. Fraza je simbolična za trenutak iz 1521. kada je Luther stajao pred carem Karlom V. i kada je odbio povući svoje izjave i stavove. Smatra se kako je Luther rekao: „Ovdje stojim, i ne mogu drukčije. Tako mi pomogao Bog, Amen.“

Problem je što se ta rečenica spominje tek u kasnijim prikazima događaja. Najvjerojatnije je ubačena kako bi se pojačala snaga Lutherove poruke. Iako je rečenica postala poznata, i ona je isto mit.

4. Luther je prvi preveo Bibliju na njemački jezik

Najveći Lutherov doprinos vjerojatno je Lutherova Biblija. Za kratko vrijeme, dok se skrivao u Wartburgu, preveo je Novi zavjet i kasnije i Stari zavjet. Međutim, mit je kako je Luther prvi koji je Bibliju preveo na njemački jezik. Postoji barem 18 ranijih prijevoda Biblije. Kvaliteta i uspjeh Lutherovog prijevoda doveli su, međutim, do zaborava prijašnjih prijevoda.

5. Luther je rekao nešto o sađenju stabla

Luthera se često citira riječima: „Čak i da znam da se Krist vraća sutra, danas bih zasadio stablo jabuke.“ To su sjajne riječi samopouzdanja, djelovanja i očekivanja – no Luther ih nikada nije rekao. Prije dosta godina njemačko je Društvo Luther objavilo nagradu onome koji pronađe gdje je Luther to rekao. Nagrada nikada nije dodijeljena. Iako je rečenica predivna, nikada nije dokazano da ju je Luther rekao.

Ako želite saznati nešto više o Martinu Lutheru, pogledate ovaj video:

https://www.youtube.com/watch?v=6OPOvw0jilU