Mjesec se udaljava od Zemlje
Foto: Canva

Iako možda ne mislite da bi udaljavanje Mjeseca od Zemlje previše utjecalo na nas, varate se.

Većina nas je vjerojatno kriva što misli da je Zemljin jedini prirodni satelit na stalnoj udaljenosti od našeg planeta. Sve to zbog gravitacijske sile, koja nas podsjeća na sate znanosti u srednjoj školi.

Nedavna znanstvena otkrića otkrila su sve slabiju vezu između Zemlje i Mjeseca – ali zašto je to tako? Ono što znamo je da je ovaj postupni kvar rezultirao sporijim okretanjem globusa, što ima veliki utjecaj na naše vrijeme, piše Unilad.

Zapravo, znanstvenici su otkrili da su dani na Zemlji sve duži jer se Mjesec polako udaljava. Evolucionisti vjeruju da je dan na kugli zemaljskoj prije 1,4 milijarde godina trajao samo 18 sati.

Foto: Canva

Kako se Mjesec udaljava, Zemlja je poput rotirajućeg umjetničkog klizača

Profesor Stephen Meyers sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, koautor studije, objasnio je: “Kako se Mjesec udaljava, Zemlja je poput rotirajućeg umjetničkog klizača koji usporava dok pruža ruke.”

“Jedna od naših ambicija bila je koristiti astrokronologiju za određivanje vremena u najdaljoj prošlosti, za razvoj vrlo starih geoloških vremenskih skala”, nastavio je. “Želimo biti u mogućnosti proučavati stijene stare milijarde godina na način koji je usporediv s načinom na koji proučavamo moderne geološke procese.”

Astrokronologija je metoda povezivanja astronomske teorije s geološkim promatranjem. Godine 2022., profesor Meyers i njegov tim proučavali su sedimente iz 90 milijuna godina stare formacije stijena, što im je omogućilo da otkriju Zemljine klimatske cikluse.

Koliko je uistinu Zemlja stara?

Iz otkrića znamo da se Mjesec trenutno udaljava od Zemlje brzinom od 3,81 centimetar svake godine. Znanstvenici su također zaključili da bi Mjesec nekoć bio toliko blizu da bi Zemljine gravitacijske interakcije mogle rastrgati Mjesec.

Profesor Alberto Malinvero, koautor studije, rekao je: “Bilo je uzbudljivo jer, na neki način, sanjate ovo cijelo vrijeme; bio sam rješenje koje je tražilo problem.”

Međutim, važno je napomenuti da evolucionistički znanstvenici znaju da je sam Mjesec star 4,5 milijardi godina, što znači da njihovi izračuni možda nisu potpuno točni. Jedno je sigurno, dani na Zemlji definitivno postaju sve duži.

Duhovna pouka

Ovaj prirodni fenomen možemo povezati s našim duhovnim putovanjem. Kao što se Mjesec polako udaljava od Zemlje, tako se i mi ponekad osjećamo udaljeni od Boga. No, upravo u tim trenucima udaljenosti i nesigurnosti možemo pronaći priliku za duhovni rast.

Kao što Zemljina gravitacijska sila nastavlja utjecati na Mjesec, tako i Božja ljubav i milost stalno djeluju na nas, bez obzira koliko daleko se osjećali. Usporenje Zemljine rotacije može se gledati kao simbol našeg poziva na strpljenje i kontemplaciju, podsjećajući nas da duhovni rast i posvećenje zahtijeva određeno vrijeme i predanost.

Kao što znanstvenici koriste astrokronologiju za razumijevanje prošlosti, mi možemo koristiti molitvu i proučavanje Svetog pisma kako bismo bolje razumjeli Božju volju za naše živote. Naš duhovni put, iako možda trnovit i pun izazova, vodi nas bliže Bogu, baš kao što promjene u svemiru vode do novih zanimljivih otkrića.

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrišćanka
9 dani prije

Samo što teorija evolucije nije tačna, tako da je Zemlja stara nekih 6000 godina, a stoga ni Mesec nije tako mator. Bog je stvorio i Mesec i Zemlju, tu nema dileme.