Pronađeno mjesto na kojem je obezglavljen Ivan Krstitelj?

Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto na kojem je obezglavljen Ivan Krstitelj.

Biblija i židovski povjesničar iz 1. stoljeća Josip Flavije opisuju kako je kralj Herod Antipa dao pogubiti Ivana Krstitelja.

Josip precizira da je smaknuće izvršeno u Makerontu, utvrdi u blizini Mrtvog mora u današnjem Jordanu. Herod Antipa strahovao je od rasta popularnosti i utjecaja Ivana Krstitelja u narodu i zato ga je pogubio, pisao je Josip Flavije.

Biblija, s druge strane, ima daleko detaljniju priču. U njoj se kaže da je Herod Antipa pogubio Ivana u zamjenu za ples.

Herod Antipa spremao se oženiti ženu po imenu Herodijada, a kako su oboje bili razvedeni tome se Ivan Krstitelj protivio, kazuje Biblija.

Na njihovu vjenčanju Herodijadina kći Saloma plesom je toliko očarala budućeg očuha da je joj je obećao štogod zaželi. Saloma, potaknuta majčinom željom, zatražila je glavu Ivana Krstitelja.

VIDI OVO: Zašto je Ivan Krstitelj obezglavljen?

Herod Antipa isprva se nećkao, piše Biblija, ali je naposljetku odlučio ispuniti želju i naložio da se Ivanova glava Salomi donese na pladnju.

Makeront je otkopan prije četrdesetak godina, a unutarnje dvorište palače vjerojatno je mjesto gdje je Saloma plesala, tvrdi arheolog Győző Vörös, direktor projekta “Iskapanja i istraživanja Makeronta i Mrtvog mora”.

Arheolozi su dvorište otkrili još 1980., ali nišu nisu sve dosad prepoznali kao dio Herodova trona. Otkriće prijestolja uz unutarnje dvorište učvršćuje zaključak o plesnom podiju, poručio je Vörös.

Portal Live Science razgovarao je s nekoliko stručnjaka koji nisu sudjelovali u iskapanjima o tvrdnjama da je pronađeno Herodovo prijestolje i da je ondje bilo mjesto Salomina plesa. Neki su uvjereni da je to točno, ali ima i skeptičnih.

“Mislim da je povijesno vjerojatno otkriven Salomin plesni podij”, rekao je povjesničar Morten Hørning Jensen, profesor na norveškom teološkom fakultetu, prenosi HRT. (Hina)