moć dodira ruku
Foto: Pixabay

Koja je “moć” dodira ruku i zašto bismo se češće trebali držati za ruke sa supružnikom, djetetom ili nekom voljenom osobom?

Ne znam znači li tebi nešto kad te nerko drži za ruku dok se šetaš, ali ja to jako volim. Kada smo bili dečko i cura, moj muž mi je rekao da mu obećam kako ćemo se uvijek držati za ruke dok hodamo zajedno, jer su tako radili njegovi roditelji, i da će nam to pomoći da prebrodimo teške situacije u životu koje ćemo imati.

Mogu reći da ta metoda stvarno funkcionira. Imali smo kriza tijekom kojih smo se pošteno pošibali, ali smo se držali tog našeg dogovora; hvatali bismo se za ruke nevoljno, dok smo još uvijek ljuti jedno na drugo i nekako je pomirenje bivalo brže. 

Koja je “moć” dodira ruku?

Kada je dijete malo, nesvjesno pruža ručicu da bi se osjećalo sigurnije, a i mi roditelji volimo taj kontakt, ne samo radi sigurnosti, nego ta mala nježna ručica u našem velikom dlanu podari neku neobjašnjivu toplinu u srcu.

Malo sam istraživala i kažu znanstvenici, koji su se bavili ovom temom, da postoji više razloga zašto nam to odgovora:

1. Povećava se otpornost prema bolu i smanjuje se stres
2. Držanjem ruku dodiruju se posebne točke na našim dlanovima koje utječu pozitivno na naše psihofizičko stanje
3. Ruke su vrlo osjetljive na dodir
4. Svaki dodir rukama ima svoj govor
5. Jednostavno je prirodno
6. Osjećamo se sigurno
7. Osjećamo se povezano

Postoji sigurno još puno razloga zašto nam držanje za ruke odgovora i zašto to činimo bilo da je s našim partnerom, djetetom, unučićima ili prijateljima.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Uostalom, i dok se molimo isto tako spojimo naše ruke. Možda nam se učini da smo uhvatili Gospodina za ruku, dok Mu izlijevamo svoju dušu, i povezali se s Njim. (Ovo je moje tumačenje, jer u Bibliji ne postoji zapisano da trebamo moliti sklopljenih ruku.)

Voljela sam se priviti uz moju pokojnu majku te joj uhvatiti hrapavu ruku na kojoj su se prsti već savili i iskrivili, a tog se dodira njezinih ruku sjećam. Sjećam se i male ruke mog sina dok šetamo u parku… i sad ga nekad dok spava uhvatim malo za nju jer mi ne dozvoljava više, sad je velik. Sjećam se kako me je moj muž prvi put dodirnuo rukom tek preko mojih prstiju, ovlaš, dok se nismo konačno usudili spojiti naše dlanove, uhvatiti se se čvrsto za ruke i krenuti u život.

Kao što postoje različite ljubavi, tako postoje i različiti dodiri ruku

Želim ti da što prije pronađeš prijateljsku, toplu, malu ili veliku, ljubavnu ili brižnu, onu koja ti je potrebna – ruku za koju ćeš se uhvatiti i koja će ti bar na tren umiriti um i srce. Neka bude to dok čitaš ovo, pronađi tu ruku koja ti je potrebna ili budi ta ruka koja nekom treba da se za nju uhvati. I nije loše da znaš i ovo: postoji netko tko te stalno drži za ruku, to je tvoj Bog i zato se ne boj nijednog koraka u ovoj godini, u tvom životu, jer tvoja je ruka u sigurnom dlanu.

Jahve vodi i učvršćuje korake čovjeku i mio mu je put njegov. Ako i posrne, ne pada jer ga Jahve drži za ruku.” Psalam 37, 23-24

Autorica: Nataša David Iskrenović; Izvor: Viseodizivota.com