Molio sam za suprugu, a ipak sam još sam: što sada?

Mnogi samci kažu: Molio sam za suprugu ili molila sam za supružnika, ali još sam sam ili sama. Što trebam raditi? Evo nekoliko dobrih savjeta. 

Jedna od odgovornosti koju imam u našoj lokalnoj crkvi jest vodstvo zajednice mladih samaca i povremeno organiziranje aktivnosti i događaja koji će im biti od pomoći u razdoblju života u kojem se trenutno nalaze.

Često puta, kada upitam svoje glavne dobrovoljce da mi kažu ideje za idući događaj, najmanje jedna osoba obično predloži ideju neke aktivnosti koja bi ljudima mogla pomoći da pronađu „pravog“.

Brak je želja koju je Bog stavio u mnoga srca pa tako i u vaše, ali unatoč toj snažnoj čežnji, vi možda još uvijek niste pronašli osobu s kojom ćete provesti ostatak svog života. Susreo sam mnogo samaca u njihovim kasnim dvadesetima pa sve do onih u ranim četrdesetima, kojima je porastao osjećaj anksioznosti i neuspjeha jer još uvijek nisu pronašli pravu osobu.

Danas za mnoge vjernike to može biti duhovni teret i vrlo obeshrabrujuće. Ima li zaista Bog nekoga za vas? Ovdje se nalaze tri ideje koje bih volio podijeliti s vama kako bih vam pomogao rasvijetliti to pitanje i približiti vas razumijevanju Božjih planova za vas.

Vjerujte i riskirajte bez obzira na ishod

Molitva i vjera su bez imalo sumnje vrlo važne, ali baš kao što je vjera bez djela mrtva, isto vrijedi i za želju bez djela. Ako čeznemo za brakom, ali nismo voljni izaći u svijet, upoznati druge ljude ili preuzeti rizik vjere i započeti taj razgovor, pitati za izlazak, dobiti potvrdan odgovor na to pitanje ili čak ući u vezu, ništa se neće dogoditi.

Ne impliciram na to da bi vjernici – muškarci i žene – trebali upotrebljavati metodu „skupljaj pa izaberi“, već moliti s nakanom (molitva je još uvijek jako važna), postiti, graditi odnose, biti otvoren prema novim prilikama i upoznavati ljude suprotnog spola u pravom kontekstu i s odgovornošću. Bog vam neće baciti supružnicu u krilo dok vi samo sjedite i ne poduzimate ništa. I ako već činite sve ove stvari, nemojte prestati – i nemojte klonuti.

On nas poziva da poduzmemo ispravne korake vjere i da Mu vjerujemo, ali isto tako da radosni prolazimo kroz cjelokupan proces jer na kraju, ako ništa drugo, barem ćemo možda sklopiti neka vrlo dobra prijateljstva ili naučiti više o sebi, o značenju kršćanskog braka i o tome što zaista tražimo u svojoj budućoj supružnici, a sve te stvari su same po sebi divan blagoslov na kojemu bismo Bogu trebali zahvaliti.

VIDI OVO: 4 znaka da niste spremni za vezu

Dopustite da se Bog pobrine za vaše najdublje čežnje

Kao i svaka druga želja i ideologija, za sve nadilazi naše želje prema Božjem planu i tajmingu, postoji opasnost da postane idolom. Prije nekoliko godina, Bog je u mom srcu rasplamsao želju da konačno kupim kuću, ali u mjesecima koji su uslijedili, moja je čežnja za kućom nadvladala čežnju za Bogom. Loš potez.

Je li vaša želja za brakom nadvladala vašu želju za Bogom ili stvari koje Bog možda želi za vas? Mudre izreke 19, 21 kažu: „Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude.“ Svi mi možemo imati želje, planove pa čak i kriterije, ali naši planovi neće nikada biti održivi i poželjni kao što su to Božje želje za nas.

Znajte da Bog želi ono što je najbolje za vas

Jednom je Isus mnoštvu pričao o zabrinutosti, pticama i ljiljanima (Mt 6, 25-34) iznoseći poantu da ako Bog može nahraniti ptice i odijevati ljiljane, što Ga može spriječiti da zadovolji i naše potrebe? Važna stvar jest da ostanemo poslušni i da vjerujemo da je ono što je Bog odredio najbolje za nas.

Mi možemo tražiti vezu, svrhu i želje mimo Njegove volje. Bog vas neće zaustaviti ako vi forsirate veze i brak, ali to neće biti jednako dobro, zadovoljavajuće i savršeno kao po Njegovom planu, a čak može štetiti vašoj vjeri i odnosu s Njim.

Puno je bolje biti sam i u bliskoj vezi s Bogom, nego u vezi koja povrjeđuje Njega, pa tako i vas.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Christian Today