MOLITE U DUHU! Što za vjernike znači taj biblijski poziv?

Moliti u Duhu znači moliti u skladu s vodstvom Duha.

Molitva u Duhu spominje se tri puta u Svetome pismu. Prva Korinćanima 14,15 kaže: „Dakle što slijedi? Molit ću duhom, ali molit ću i umom; pjevat ću hvale duhom, ali pjevat ću ih i umom.”

Efežanima 6,18 kaže: „Molite u jedinstvu s Duhom u svakoj prigodi, i k tome bdijte sa svom ustrajnošću i svakovrsnom molitvom za sve svete.”

Juda 20 kaže: „Vi se, ljubljeni, naprotiv uzdižite na temelju svoje presvete vjere; molite se uz suradnju Duha Svetoga.” Dakle, što točno znači moliti u Duhu?

Grčka riječ koja se prevodi kao „moliti u” može imati nekoliko različitih značenja. Može značiti „putem”, „pomoću”, „u području” i „u vezi s”. Moliti u Duhu ne odnosi se na riječi koje govorimo, nego na način na koji molimo.

VIDI OVO: Kako nam Duh Sveti pomaže u molitvi?

Moliti u Duhu znači moliti u skladu s vodstvom Duha. To znači moliti za ono za što nas Duh Sveti vodi da se molimo. Rimljanima 8,26 nam veli: „Jednako i Duh pritječe u pomoć našoj slabosti, jer mi ne znamo što da molimo kako treba, ali sam Duh posreduje za nas neizrecivim uzdisajima.”

Molite u duhu 2

Neki, na osnovu Prve Korinćanima 14,15, izjednačavaju molitvu u Duhu s molitvom u jezicima. Govoreći o daru jezika, Pavao spominje „molit ću duhom”. Prva Korinćanima 14,14 kaže da osoba koja se moli u jezicima ne zna što govori, budući da je govorila u jeziku koji ne poznaje.

VIDI OVO: Što je molitva u Duhu?

Nadalje, nitko drugi ju ne može razumjeti, osim ako postoji tumač (1. Korinćanima 14,27-28). U Efežanima 6,18, Pavao nas upućuje da se molimo „u jedinstvu s Duhom u svakoj prigodi, i k tome bdijte sa svom ustrajnošću i svakovrsnom molitvom za sve svete”.

Kako da se molimo svakovrsnim molitvama i kako da se molimo za svete, ako nitko, uključujući osobu koja se moli, ne razumije što se govori? Prema tome, molitvu u Duhu treba se razumjeti kao molitvu u snazi Duha, pod vodstvom Duha i u skladu s Njegovom voljom, a ne isključivo kao molitvu u jezicima.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!