Kako se moliti protiv sotone?

Postoji puno toga što ne znamo ili ne razumijemo o molitvi. Na koji način je molitva pripojena u načine kako Bog suvereno i brižno upravlja svemirom ostaje misterij. Zašto na neke molitve odgovor dođe brzo, na neke sporo, a na neke uopće ne nas zbunjuje. No to ne znači da smo ostavljeni u mraku po pitanju molitve. 

Znamo da, na primjer, molimo Bogu Ocu, u ime Boga Sina, kroz održavajuću snagu Duha Svetoga. Znamo da trebamo prijestolju milosti prijeći s pouzdanjem, kako bismo ”primili milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas“! (Hebrejima 4, 16) Sam Isus nas podsjeća na to kako On uživa u odgovaranju na naše molitve, jer na taj način ”Otac može biti proslavljen u Sinu”. (Ivan 14, 13) 

No drugo pitanje ostaje uglavnom neodgovoreno. Jedan primjer: Što trebamo moliti u vezi ratovanja sa sotonom i njegovim demonskim pomoćnicima? Kako molitva doprinosi našoj poslušnosti zapovijedi da ako se odupremo sotoni, on će pobjeći od nas? (Jakovljeva 4, 7) 

Ne molimo zbog sotone

U vezi ovoga možemo biti sigurni: niti u jednom trenutku ne molimo zbog ili za dobrobit sotone. Biblija nas neprestano uvjerava kako je njegova sudbina u Ognjenom jezeru zapečaćena i nepromjenjiva. Niti sotona niti njegovi demoni nisu sposobni sa pokajanje. Spasenje nije dano za njih. Zaista, „nigdje se ne zauzima za anđele, nego se zauzima za potomke Abrahamove“. (Hebrejima 2, 16) Križ je instrument sotoninog poraza, a ne njegovog pokajanja. (Hebrejima 2, 14-15; Kološanima 2, 13-15) 

VIDI OVO: 4 biblijska obećanja u koja se trebate pouzdati kada vas Sotona napada

Biblija je jednako jasna kad kaže da se mi ne molimo sotoni. Sotona nama želi samo zlo, a Bog je jedini kome upućujemo naše molbe. Molitve sotoni i molitve za njegovu prisutnost i moć je ono što bi se samo oni koji ga nazivaju ”gospodinom” usudili činiti. Stoga, u kakvom odnosu je molitva sa sotonom i njegovim demonima? Na koji način bismo se trebali moliti protiv njega? 

U svako vrijeme budite budni

Vrijedno je spomenuti da u najeksplicitnijem i najopširnijem poglavlju o duhovnom ratovanju, Efežanima 6, apostol Pavao zaključuje s naglašavanjem duhovnog oklopa, uz pomoć kojeg se trebamo boriti protiv našeg neprijatelja i kaže: „Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme, i uz to bdijte sa svom ustrajnosti i molitvom za sve svete“. (Efežanima 6, 18) 

Neki tvrde kako je sama molitva posljednji dio oklopa kojeg trebamo odjenuti na nas, iako je vjerojatnije kako Pavao želi da molitva obilježi svako duhovno oružje kojim se trebamo boriti i pobijediti sotonine planove. (Efežanima 6, 11) Možda je najbolji način pristupa ovom izazovnom pitanju jest počnemo bilježiti ono što sotona pokušava postići i da na temelju toga formuliramo molitve kojima bi se Bog borio protiv onoga što sotona želi postići. 

Molite se protiv njegovih planova 

Znamo da sotona ima plan. Iako grešan, sotona nije glup. Sotona ne djeluje nasumično ili bez svrhe. 

Pavao jasno govori u 2. Korinćanima 2, 10-11 da sotona ima plan; strategiju, namjeru, kojom želi potkopati jedinstvo crkve u tom gradu (i bez sumnje u svakom drugom gradu, uključujući i vaš). To je slično onome što apostol kaže u Efežanima 6, 11 u vezi planova (doslovno, ”methodia” = načina) djelovanja đavla. Drugim riječima, sotona je lukav i želi svoje pažljivo osmišljene planove upotrijebiti u svome napadu protiv kršćanskih muškaraca i žena te lokalnih crkava. 

Sotona napaja i oblikuje svjetovne vrijednosne sustave, institucije, organizacije, filozofske pokrete, političke, društvene i ekonomske sustave. Sotona postavlja svoje ciljeve i nakon toga iz primjenjuje i koristi na najučinkovitije načine, izbjegavajući pritom sve prepreke, kako bi postigao svoje zlokobne završetke. 

Molite za to da evanđelje prevlada

Znamo da se sotona aktivno protivi evanđelju. Pavao kaže kako sotona zasljepljuje umove nevjernika kako ne bi mogli vidjeti slavu evanđelja i biti spašeni. (2. Korinćanima 4, 4) Sotona to čini tako što ih ometa kada im se predstavi evanđelje te poticanjem neprijateljstva i sumnje u umove onih kojima propovijedamo. Stoga, kada molimo, trebamo zamoliti Boga neka otvori njihova srca, neka „On zasvijetli u srcima našim da nam spoznaja slave Božje zasvijetli na licu Kristovu“. (2. Korinćanima 4, 6) i za nadvladavanje svakog otpora istini onoga što je Krist učinio za grešnike. 

VIDI OVO: 4 najčešće sotonine taktike kojima napada kršćane

Sotona je ”omeo” apostola Pavla u njegovoj posjeti crkve u Solunu. (1. Solunjanima 2, 18) Ne znamo kako je ovo učinio, no ono što je sigurno jest da bi naše molitve za svjetske misionare, koji čine sve kako bi dosegli ljude i skupine koji još nisu čuli poruku evanđelja, trebale biti redovite. 

Postoje drugi načini na koje sotona želi potkopati naše službe i navesti nas na sumnju o Božjoj dobroti. Sotona je, ponekad, izvor bolesti (Djela 10, 38; Matej 8, 16; Marko 9, 17-18; Luka 13, 10-17) i koristi naš strah od smrti kako bi nas držao u ropstvu. (Hebrejima 2, 14) Postoje situacije kada on može u naša srca utisnuti grješne planove ili svrhe kako bi obezvrijedio Božja stvorenja. (Djela 5, 3; Ivan 13, 2; Matej 16, 21-23) 

Molite za izdržljivost vjernika 

Još jednom, poznavanje neprijateljeve strategije usmjerit će naše molitve prema tome da Bog djeluje, kako bismo se mogli oduprijeti sotoninim opakim planovima, kojima želi upropastiti naše duše. Ako sotona u nama stvara strah od smrti, trebamo potražiti Božju pomoć kako bi nas podsjetio na sigurnost nade u vječni život. Ako sotona uzrokuje tjelesne probleme, trebamo neumorno moliti Boga za ”darove iscjeljenja” (1. Korinćanima 12, 9) i da nam da obnovu. 

Kada je sotona tražio dopuštenje da Petra prorešeta kao pšenicu (Luka 22, 31), Isus je molio da se vjera apostola održi. (Luka 22, 32) Mi bismo se trebali na isti način moliti za našu i vjeru drugih. 

Drugi tekstovi upućuju na to da sotona može potaknuti progone protiv Božjeg naroda, (1. Petrova 5, 8-9; Otkrivenje 2, 10) kao i isprovocirati utamničenje ili uzrokovati mučeništvo. (Otkrivenje 2, 10) Ovo ne smije uništiti našu nadu. Umjesto toga, ovo nas treba potaknuti na to da s povećanim intenzitetom i redovitošću pristupamo Božjem prijestolju milosrđa i da molimo za održavajuću snagu i sposobnost izdržavanja s radošću. (Kološanima 1, 11) 

Molite za jedinstvo kršćana 

Isus sam se molio za naše jedinstvo, (Ivan 17, 15; 20-21) znajući itekako dobro koliko sotona često želi stvoriti razdore i podjele unutar Tijela Kristova. (2. Korinćanima 2, 10-11) To nam pokazuje i sotonina upornost u iskorištavanju nevoljkosti pojedinih vjernika iz Korinta da braći koji su sagriješili, ali su se pokajali dopuste da krenu naprijed i da im oproste. Sotonina namjera bila je poniziti pokajanje grešnike i dovesti ih do očaja. S obzirom na to da nas Pavao upozorava na ovakve vrste sotoninih planova, naše molitve trebaju biti usmjerene prema tome da, kada se radi o obnovi vjernika, Duh Sveti ujedini naša srca i umove u Kristovom Tijelu. 

VIDI OVO: 5 načina kako vas Sotona napada, a vi ih možda ne prepoznajete!

Pavao je također bio zabrinut za to da bi sotona mogao zloupotrijebiti odluke muževa i žena u vezi privremenog suzdržavanja od seksualnih odnosa, kako bi se isključivo posvetili molitvi. (1. Korinćanima 7, 5) Ono što je konzistentno sa sotoninom opakošću jest to da bi on želio namjere koje su inače pobožne iskoristiti za svoje vlastite, zle namjere. Ne bi li onda Božji narod trebao moliti za snagu i posvećenje toga da bračni parovi ostanu vjerni i čisti u svom seksualnom odnosu? Za jedinstvo u crkvi, domovima i bračnoj postelji? 

Jedan od instrukcijskih tekstova u kojima više čitamo o sotoninim aktivnostima pronalazimo u Pavlovoj poslanici Efežanima. Ondje nas Pavao upućuje: „Ljutite se, ali ne griješite, ne dopustite da Sunce zađe, a da ostanete ljuti i ne dajte mjesta đavlu“. (Efežanima 4, 26-27)  Očito, sotona traži svaku priliku kako bi iskoristio naše grešne sklonosti, u ovom posebnom slučaju, uništavajuću silu ljutnje, kako bi nas razdijelio u našim odnosima (posebno bračnim). 

Sotona nije kriv zbog nastanka naše ljutnje, no on želi pojačati i proširiti prisutnost ljutnje u našim srcima kada odgađamo ili ne želimo oprostiti. Trebamo stoga, biti brzi u molitvi i potrazi za Božjom pomoći, uime jedinstva, tako što ćemo se poniziti kada dođe do problema u odnosima. 

Onaj koji je u vama

Čini se potpuno jasnim, stoga, kako bismo bili sposobni učinkovito se moliti protiv sotonskih aktivnosti, trebamo znati prepoznati mnoge načine kako on želi uništiti našu vjeru. Kao što je Pavao pisao Korinćanima, ne želimo da nas ”sotona nadmudri”, što je se dogoditi ako budemo ”u neznanju u vezi njegovih namjera”. (2. Korinćanima 2, 11) 

Zahtijeva se posljednja riječ. Neki mogu pogrešno misliti da molitve protiv sotoninih planova pokazuju kršćanski život koji je utemeljen na strahu. Baš suprotno; te molitve nastaju iz stava potpunog i nepokolebljivog pouzdanja u moć i Božju dobrotu i u to da će Bog opremiti svoju djecu svakim duhovnim resursom potrebnim za rast u Isusu Kristu. Zauvijek upamtimo, u svim našim molitvama da „je onaj koji je u nama veći od onoga koji je u svijetu“. (1. Ivanova 4, 4) 

Autor: Sam Storms; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

PROČITAJTE JOŠ: