Molitva da Bog pronikne srce i misli

Molitva da Bog pronikne naša srca i misli treba biti motivirana ovom kratkom, a moćnom molitvom koju je psalmist molio:

Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!“ (Psalam 139, 23-24) 

Pronikni me i srce mi upoznaj.

Reći Bogu da nas istraži i da pretraži najdublje dijelove nas jest vrlo hrabra molitva. Potrebna je nevjerojatna hrabrost kako bi se Boga ovo zamolilo.

To je molitva zbog koje će Bog otkriti svaki detalj, svaku misao, svaki osjećaj i svaki grijeh koji stoji između nas i života obilja. To je molitva koja će donijeti rezultate. To je molitva koja će promijeniti naše živote. Istina će biti otkrivena i prikazana. 

Molitva Bog pronikne srce misli
Foto: Pexels

Iskušaj me i upoznaj misli moje.

Um je tako nevjerojatan! Mogu razmišljati o mnoštvu mogućnosti, snova i pothvata. Mogu se prisjetiti detalja svojih okolnosti, koje su se dogodile prije deset godina. Mogu zamisliti trenutke ljepote. Mogu planirati, organizirati i orkestrirati nevjerojatnu količinu detalja, kao kod planiranja prekrasnog vjenčanja ili istraživanja lijekova za bolesti. 

Um je također vrlo kompleksan; može biti premrežen višestrukim slojevima logike, misli i osjećaja. Misli kroz um plove na nevjerojatne načine; tijekom razdoblja um odabire, važe i odbacuje lošije izbore, kako bi ostavio mjesta boljima. Naši osjećaji također vrlo lako mogu manipulirati našim mislima, kao i umor i stres, s kojima se susrećemo u životu. 

Naše misli mogu postati toliko preplavljujuće, da im dopuštamo neka rastu, sve dok ne prevladaju našom intuicijom, prosudbom, i gotovo svakim detaljem naših života. 

Ako uistinu želimo postati bliski Gospodinu, onda ćemo provesti više vremena u molitvi i proučavanju Biblije, što će uzrokovati da naše misli i naši životi postanu ispunjeni mirom, koji dolazi od Gospodina. 

 …pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim.

Ako uistinu težimo tomu da postanemo bliskiji s Bogom, onda će naša srca zavapiti za time da Bog promijeni sve ono što u nama nije dobro. Što više Gospodin otkriva naše grijehe, to se više kajemo i to nas On više čisti od zlih osjećaja, misli ili djela. Ovo neprestano djelovanje učinit će nas svetijima i sve više nalik Isusu.

Matejevo evanđelje 7, 14 uči: „O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!“ Sve dok ne budemo dovoljno hrabri i dok ne dopustimo Bogu da nas istraži i ispita svaku našu misao, nećemo biti spremni da nas Bog vodi na vječan način. 

Molitva da Bog pronikne naša srca i misli

Dragi Bože, 

Moj um je ispunjen s mnogim mislima. Prepun/a sam strahova, briga i sumnji zbog stvari koje se odvijaju u svijetu. Ispunjen/a sam zabrinutostima zbog stvari koje utječu na moju obitelj i prijatelje, koje uzrokuju bol u njihovim srcima i životima.

Ispunjen/a sam mislima o tome kako bih mogao/la popraviti određene situacije, stvari koje moram zapamtiti, kako bih ih mogao odraditi sa svog popisa obaveza. Gospodine, istraži moje srce i misli.

Molim Te, umiri one misli koje u meni uzrokuju tjeskobu. Gospodine, molim Te, pomozi mi da mogu donijeti odluku na temelju mira, a ne na temelju panike. 

Gospodine, ako postoje bilo kakve misli koje su uvredljive, koje bi mogle povrijediti mene ili nekoga drugoga, molim Te makni ih od mene, kako bih kroz dan mogao/la ići ispunjen/a mislima koje Ti odobravaš.

Ukloni od mog života stvari koje uzrokuju da svoj pogled mičem od Tebe. Gospodine, vodi me na način koji će me privući bliže Tebi, koji će me privući bliže življenju života koji me vodi prema vječnome životu. 

U Isusovo ime, amen. 

Autorica: Tiffany Thibault; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: