Kako u molitvi primiti radost od Gospodina
Foto: Unsplash

„Bog je najviše proslavljen kada smo zadovoljni u Njemu“. Ako je to istina, onda je molitva, kao i sve drugo što činimo, (1. Korinćanima 10, 31) prvi način kako možemo pronaći naše zadovoljstvo u Gospodinu. Za razliku od svega drugoga što činimo, molitva je posebno vitalan i dragocjen način koji nam je Bog dao kako bi naša radost rasla u Njemu.

Zašto ovo govorim? Iz razloga što u molitvi pristupamo izravno Bogu; Onome koji ne samo da je izvor „svakog dobrog i savršenog dara“ (Jakovljeva 1, 17), već je sam po sebi ”naša radost”. (Psalam 43, 4) Ovo vidimo savršeno prikazano u jednoj od Davidovih molitvi:

Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno“. (Psalam 16, 11)

Kada molimo, tražimo puninu radosti, dublji užitak, obilniji život u Gospodinu. Želimo proslavljati Boga sve više u svemu što činimo, stoga Ga molimo neka zadovolji našu potrebu za Njime. Molimo se za to da vidimo više Njegove slave, da iskusimo više Njegove snage i pomoći, da osjetimo više radosti u Gospodinu.

Korijen i cilj svake molitve

Molitva je posebno važan i dragocjen način koji nam je Bog dao, kako bismo pronalazili radost u Njemu. To ne znači da nam naše molitveno iskustvo, ako smo molili na ispravan način, uvijek dati više zadovoljstva u Gospodinu ili da će na relativno brz način stvoriti zadovoljavajuće rezultate. To nije ono što nas Biblija uči, a Psalam 16 nije jedina vrsta molitve koju pronalazimo u Bibliji.

VIDI OVO: Blagoslov koji uključuje obilje radosti, čak i usred kušnji

Molitve iz Biblije nevjerojatno su raznolike i pokrivaju čitav spektar ljudskog postojanja. Zajedno sa dragim iskazivanjima divljenja, snažnim proklamiranjima vjere i pjesmama radosti, te molitve izražavaju zbunjenost zbog nepoznavanja Božjih načina, jauka u patnji, priznavanja grijeha i dubokog tugovanja. No bi li mogle i te ”teške molitve”, molitve koje nam pomažu da izrazimo svoj užas i zbunjenost u bolnim razdobljima, također biti načini pronalaženja radosti u Gospodinu?

Vjerujem da bi. U korijenu i onih slatkih, slavnih molitvi kao i onih teških molitvi patnika pronalaženje je Boga kao izvora zadovoljstva onoga koji moli. Ovo običavamo vidjeti više u vrstama molitava koje sam najprije naveo, no Bog, naša velika radost, cilj je koji objedinjuje obje vrste molitve. Hajdemo zajedno promotriti nekoliko primjera iz biblijske knjige koja je nadahnuta molitvama, Psalama.

Moja duša čezne za dvorima Jahvinim

Dok razmišljamo o potrazi za zadovoljstvom u Bogu kroz molitvu, mnogi od nas vjerojatno će pomisliti na molitve, poput one iz Psalma 63, u kojoj je pokazano uživanje u Gospodinu:

U Svetištu sam tebe motrio gledajuć` ti moć i slavu. Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit`. Tako ću te slavit` za života, u tvoje ću ime ruke dizati“. (Psalam 63, 3-5)

Možda ćemo pomisliti na molitve koje izražavaju duboku čežnju za Gospodinom:

Duša mi gine i čezne za dvorima Jahvinim. Srce moje i moje tijelo kliču Bogu živomu“. (Psalam 84, 3)

Možda ćemo pomisliti na molitve gdje je izražena radost zbog Božjeg izbavljenja:

Uzdah se u Jahvu uzdanjem silnim, i on se k meni prignu i usliša vapaj moj. Izvuče me iz jame propasti, iz blata kalnoga; noge mi stavi na hridinu, korake moje ukrijepi“. Neka se zgroze od sramote svoje, koji mi se rugaju: “Ha, ha“! (Psalam 40, 2-3; 16)

Oživi našu radost u Tebi

No kada biblijske molitve izražavaju pokajanje, strah ili tugu, one su i dalje potraga za radošću u Gospodinu. Kada je Izrael bio pod Božjom stegom zbog grijeha, sinovi Korahovi molili su:

Zar ćeš se dovijeka gnjeviti na nas, prenositi srdžbu svoju od koljena na koljeno? Zar nas nećeš opet oživiti da se narod tvoj raduje u tebi“? (Psalam 85, 6-7)

Što su zaista željeli? Željeli su da izraelski narod, koji je iskusio Božji gnjev, (Psalam 85, 4) ponovno iskusi radost u Gospodinu.

VIDI OVO: Izgubili ste radost? Bog vam je može vratiti, a ovih 10 biblijskih stihova vam mogu pomoći

Kada je David, kao pojedinac, teško sagriješio protiv Gospodina, izlio je svoju molitvu dubokog pokajanja:

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti! Bezakonje svoje priznajem, grijeh je moj svagda preda mnom. Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni“! (Psalam 51, 3-5; 12)

David, u svome pokajanju i žaljenju, dalje traži zadovoljstvo u Gospodinu. Ne samo da traži oprost i očišćenje, već se nevjerojatno usuđuje, usprkos svemu što je učinio, zamoliti Boga neka mu obnovi radost.

Zašto si me napustio?

No što je sa teškim molitvama unesrećenih?

Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio? Daleko su od spasenja mojega riječi vapaja mojih. Bože moj, vapijem danju – a ti ne odgovaraš; i noću, ali se ne pazi na me“. (Psalam 22, 1-2)

Ovu molitvu najprije je izustio David, a kasnije raspeti Isus. (Matej 27, 46) Vidimo kako je David tražio Boga kao izvor svog najvećeg zadovoljstva, njegovu radost. Pisac poslanice Hebrejima govori nam kako je Isus izdržao križ zbog „radosti koja Ga je čekala“. (Hebrejima 12, 2) Postoje li naznake da je ova molitva zaista potraga za radošću u Gospodinu? U nastavku čitamo:

Tada jedu unesrećeni i nasite se; tada hvale Gospoda, koji ga traže; neka živi srce njihovo dovijeka“! (Psalam 22, 26) Iako unesrećeni još nije dobio odgovor od Gospodina, on se raduje zbog buduće nade da ne samo da će on i drugi koji traže Gospodina biti spašeni, već da će biti zadovoljni u Bogu kojeg traže.

Čak i našoj tami

No što je s Psalmom 88, molitvom koja je možda najtužnija od svih iz Biblije? Radi se o očajnom vapaju osobe koja prolazi agoniju duboke depresije, koja gotovo da je izgubila nadu. No ipak nije izgubila svu nadu. Možemo čuti naznake nade u početnim riječima molitve:

Neka dođe preda te molitva moja, prigni uho svoje k vapaju mojemu! Jer je duša moja puna jada; život je moj blizu carstvu mrtvih“. (Psalam 88, 2-3)

VIDI OVO: Kako vratiti izgubljenu radost?

Ovom molitvom unesrećena osoba želi pokazati svoje iskustvo čitateljima. Znam ponešto o ovakvoj vrsti napuštenosti. Možemo li reći da je ovakva molitva na bilo koji način povezana s traženjem radosti u Gospodinu? Vjerujem da možemo, čak i ako se potraga za radošću ne razabire odmah.

Sama činjenica da se osoba koja moli, unatoč velikoj nevolji, okreće Bogu i traži Boga kao izvor njegovog spasenja, ukazuje na to da ta osoba vidi Boga kao izvor radosti za kojim ona očajnički čezne; za razliku od Davida koji preklinje Boga da obnovi radost njegova spasenja. Vjerujem da je iz tog razloga Bog uključio ovu molitvu u Bibliju; proslavljamo Boga onda kada Ga, čak i u najtamnijoj tmini, tražimo kao izvor našeg zadovoljstva.

U svako vrijeme

Kada govorimo o molitvi kao o najvažnijem načinu kojeg nam je Bog dao kako bismo tražili našu radost u Njemu, ni na koji način ne mislimo ograničiti njezinu važnost i primjenu. Biblijske molitve vrlo su raznolike i služe za potragu za radošću na različite načine.

VIDI OVO: Vrlo kratka molitva za sve koji traže radost

U svojim različitostima, molitve iz Pisma pokazuju nam kako moliti „u svako vrijeme“. (Efežanima 6, 18) Bog nam je dao različite molitve kako bismo mogli, bez obzira na to nalazimo li se u razdoblju slavljenja, tugovanja, obožavanja ili priznavanja, mogli znati kako tražiti dublje zadovoljstvo u Njemu. Bog je taj koji ima moć, vlast, mudrost, milosrđe, dobrotu, pravednost, milost, bogatstvo i sve drugo što nam je potrebno i Bog je jedini izvor radosti koju osobe koje može trebaju u konačnici tražiti. Svaka osoba koja se moli treba na Boga gledati kao na izvor ispunjenja i zadovoljstva.

Molitva, u svojoj srži, potraga je za našom velikom radošću: Bogom. (Psalam 43, 4) Tako smo stvoreni. Jer, „Bog je najviše proslavljen kada smo zadovoljni u Njemu“.

Autor: Jon Bloom; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org