Molitva za roditelje: 6 stvari za koje trebamo moliti

Molitva za roditelje je izraz najveće ljubavi prema njima. Možda su vaši roditelji bolesni, nemoćni, slabi, stari? Zamolite Boga za pomoć!

Poštivanje roditelja mnogo je više od slanja čestitke za rođendane i druge posebne dane. I mnogo je više od povremenog poziva na večeru. 

U biblijskom kontekstu (Izlazak 20,12; Efežanima 6,2) se navodi poštovanje i obaveza odrasle djece za brigu o roditeljima, osobito onima koji su ostarjeli ili onemoćali.

To je jedan od predivnih utjecaja evanđelja na svijet. Bog se brine za nas, za Svoju djecu te nam pokazuje kako istinsko i trajno poslanje izgleda. 

Jedna od najvećih privilegija mog odraslog života bila je molitva za moju ostarjelu mamu. Iako nas razdvajaju mnogi kilometri i teret fizičke brige za nju većinom pada na moju sestru, ja činim što mogu te se volim moliti za svoju mamu. 

Kako treba izgledati molitva za roditelje, odnosno za što trebamo moliti kada su u pitanju naši roditelji?

Donosim neke stvari koje su mi postale korisne u molitvi tijekom godina. Možda će vam one moći biti obrazac za molitvu za vaše roditelje

VIDI OVO: Citati o roditeljima: 65 najljepših izreka o roditeljstvu

Molitva za Božju providnost u životima roditelja

Gospodine, Oče…

Zahvalna sam što Ti moji roditelji vjeruju još odavno, no znam da postoje mnogi roditelji i starije voljene osobe koje Te još ne poznaju, Gospodine, molim Te da ih privedeš Sebi i da im doneseš spasenje i obnovu (Efežanima 2,8-9; 2 Timoteju 1,9; 2 Petrova 3,9). 

Molim Te da podsjetiš moje voljene na sve načine na koje si im bio nada i pomoć – u mnogim trenutcima još od njihova djetinjstva (Psalmi 62,5; 71,5; 121,2). 

Zahvaljujem ti za sve načine na koje si upotrijebio moje roditelje kako bi oblikovao moj mladi život. Nema ljepšeg dara! Moji su me roditelji vodili u praktičnim načinima vjere te su mi pokazali kako Ti vjerovati.

Iako moji roditelji nisu bili savršeni, osjetila sam njihovu želju da me oblikuju u dobru osobu te sam zahvalna što sam potaknuta da počnem slijediti Krista. 

Sada su se uloge obrnule. Imam privilegiju pomagati i služiti te podsjećati moje voljene na Tvoju nježnu i zaštitničku brigu.

Daj mi strpljenja, mudrosti i srce puno razumijevanja. Pomozi mi da nastavim pokazivati poštovanje i da cijenim i poštujem svoje voljene onakve kakvima si ih Ti, u Svojoj providnosti, stvorio. 

U konačnici znam da je Tvoja briga za moje roditelje iznad bilo čega što ja mogu ponuditi jer svaki dobar dar dolazi od Tebe (Jakov 1,17). 

Molitva za zaštitu roditelja

Molitva za zaštitu roditelja

Molim da se moji roditelji nastave oslanjati na Tebe, stijenu snage i pravednosti (Psalmi 71,3a; 73,26; 92,12-15). Raširi Svoju zaštitu nad moje roditelje jer si Ti jedino Utočište (Psalmi 5,11; 46,1). 

Molim Te da zaštitiš moju obitelj od zloga i da im pokažeš izlaz iz iskušenja (2 Solunjanima 3,3; 1 Korinćanima 10,13). Neka mudrost, diskrecija i razumijevanje štite i vode svaki njihov dan (Izreke 4,6; 2,11; 138,7). 

Molim da moji roditelji budu hrabri i uvjereni u Tvoju prisutnost, pomoć i oslobođenje (Psalmi 121,1-8; Ponovljeni zakon 31,6; Izaija 41,10; Psalmi 34,19; Psalmi 91). 

Molitva za potrebe mojih roditelja

Pokaži mi kako da udovoljim potrebama mojih roditelja na način koji će Tebi biti mio, Gospodine. Opremi me kako bih bila dobar pastir u brizi za moje roditelje (1. Timoteju 4,5; 5,1-2). 

Mnogo je toga što mogu učiniti, ali Ti si taj koji sve daje. Hvala Ti za volju da daš mojim roditeljima sve što im je potrebno za Svoju slavu i na radost mojih voljenih (Rimljanima 8,32; Matej 6,31-32; 7,11; Filipljanima 4,19; Ivan 14,13-14; 16,23-24). Molim da moji roditelji budu posvećeni Tvojom milošću i da Ti budu mili (1. Solunjanima 5,23-24; Psalmi 84,11). 

Molitva za moć i snagu u slabostima mojih roditelja

Kako snaga opada molim Te za veću svijest o Tvojoj prisutnosti i moći (Psalmi 71,9; 18a). Ti si moćan, Oče, i naša snaga počiva jedino u Tebi (Efežanima 6,10). 

U potrebitim trenutcima pomozi mojim roditeljima da se oslanjaju na Tvoju dostatnost i na Tvoje vječne ruke (2 Korinćanima 9,8; Ponovljeni zakon 33,27); a kada se život čini nemoguć podsjeti moje voljene da Tebi ništa nije nemoguće (Matej 19,26). 

Molitva za mir roditelja

Molitva za mir roditelja

Bože, Molim Te da daš mojim roditeljima srce puno vjere i zahvalnosti, pogotovo kako im dani postaju teži (1 Solunjanima 5,18). Pomozi mojim starim roditeljima da svako razočarenje prinose Tebi. Sačuvaj ih od ogorčenosti i duha nezadovoljstva (Psalmi 25,21). 

Molim da ih Duh Sveti uči i tješi, vodi i smiruje (Ivan 16,13; 2 Korinćanima 1,4) i da moji roditelji ne postanu obeshrabreni u starenju. 

Molitva za svrhu života mojih roditelja

Molim Te da pomogneš da moji roditelji i dalje rastu – „K’o palma cvate pravednik…Rod donose i u starosti“ – s vječnom perspektivom na umu (Psalmi 92, 12-15). Djeluj u životima mojih voljenih za Svoju slavu (2 Korinćanima 4,16). Otvori im prikladne prilike za služenje i utjecaj. 

Pomozi mojim roditeljima da žive sveto i da budu uzori vjere, Oče, dokle god je to Tvoja volja (Tit 2,2-5). Molim da moji roditelji sa mnom dijele važne životne lekcije, iz svog bogatog iskustva, koje Ti želiš da naučim. 

Ispuni usta mojih roditelja Tvojom hvalom te ih ispuni željom da Te štuju i donose Ti slavu snažnim i istinitim svjedočenjem (Psalmi 71,8). 

Hvala Ti za mnoge načine na koje roditelji mogu utjecati na svoju djecu i unuke.. Molim te da moji voljeni, riječju i djelom, razglašavaju Tvoju moć i brigu za ovu generaciju (Psalmi 71,18b). 

Oče, hvala Ti za Isusa, koji je je omogućio naš prelazak iz ovog svijeta do vječne slave. Dok molim sve ovo za moje roditelje, molim i za sebe. Molim da jednoga dana svi mi čujemo Tvoj usklik: „Odličan posao.“ Amen!

Molitva za roditelje je uistinu moćna i bitna. To je najbolja i najvrjednija stvar koju možete činiti za njih.

Prema članku autorice Dawn Wilson; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!