Molitvena navika donosi mir i zadovoljstvo. Što više tražimo Boga u molitvi, tu su naša srca više u skladu s onime što Bog želi za nas. Donosimo nekoliko razloga zašto je molitva važna.

I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se“! (Luka 11, 9) Molite li? J.C. Ryle u svojoj knjizi kaže: „U religiji ne postoji niti jedna dužnost koja je toliko zanemarena kao molitva“. Sigurna sam da bi se mnogi od nas složili s time.

Od svih duhovnih disciplina, molitva je često navika koju najteže usvajamo i jedna od onih koje se najlakše lome. No, trebamo ustrajati u čestoj molitvi, jer je molitva nevjerojatno važan element naše vjere. 

Evo nekoliko razloga zbog čega je molitva važna: 

Molitvena navika jedna je od najsigurnijih karakteristika pravih kršćana. Najveći heroji i heroine vjere često su dijelili iste osobine; bili su muškarci i žene molitve. Kada naše frustracije, izazove, radosti, nade i snove svakodnevno predajemo Bogu u molitvi zahtijeva veliku vjeru, jer time zapravo govorimo Bogu da Mu vjerujemo da će on djelovati u vezi tih stvari. Imate li takvu vrstu vjere? Molite li? 

VIDI OVOV: U MOLITVI JE POBJEDA: 5 razloga zašto trebamo moliti

Molitvena navika donosi veliko ohrabrenje osobi koja moli. U Bibliji, vidimo da je zbog molitve Bog uskrsnuo ljude od mrtvih, iscijelio bolesne, spasio duše, iz stijene stvorio vodu i da je poslao kruh s nebesa. Zbog molitve je čak i sunce stajalo na mjestu. Činjenica da molitva potiče Boga na djelovanje trebalo bi nam biti veliko ohrabrenje. Jesmo li time ohrabreni? 

Molitvena navika stvara svete muškarce i žene. Što više tražimo Boga u molitvi, tu su naša srca više u skladu s onime što Bog želi za nas i to više postajemo sveti ljudi. Približavamo i se Bogu? 

Ako ne molimo, riskiramo pad u vjeri. Budimo iskreni, to ne znači da gubimo naše spasenje. No, bez molitve, riskiramo to da naša vjera stagnira ili još gore, da se vratimo u naše stare grješne navike i iskušenja, koja smo nekoć kroz molitvu nadvladali. Kada odnos zahladi, često je glavni uzrok toga loša komunikacija. Isto vrijedi i za naš odnos s Bogom. Osjećate li da je vaš odnos s Bogom zahladio? 

Molitvena navika donosi mir i zadovoljstvo. Živimo u svijetu koji je ispunjen grijehom. Tuge i nevolje nas okružuju. Kako se boriti protiv tih nedaća, razočaranja, strahova, tračeva i povreda? Kada zavapimo našem Ocu, On nam daje mir koji nadilazi naše razumijevanje. To je jedan od najvećih blagoslova vjere. Jeste li iskusili takav blagoslov? 

VIDI OVO: Zašto je tako teško moliti?

Križanje vjere i života. Ryle kaže da kod svakog putovanja mora postojati prvi korak. Ako želite postati osoba koja više moli, danas odvojite vrijeme, otiđite na neko tiho mjesto, zatvorite vrata i molite naglas da vam Bog da snagu koja vam je potrebna kako biste razvili redovitu naviku molitve. Nakon toga budite ohrabreni; Bog silno želi da molite redovito, ako Ga zamolimo, potražimo i pokucamo, On će otvoriti vrata bogatijeg, molitvenog života za nas. 

Autorica: Kelly Givens; Izvor: Crosswalk.com