Kako vaš mozak reagira na brzu hranu? Niste ni svjesni!

Većina nas zna da je brza hrana nezdrava, no kako naš mozak reagira na nju i zašto je toliko volimo?

Znamo da se loša prehrana povezuje sa srčanim problemima, visokim krvnim tlakom i brdom drugih zdravstvenih problema. Možda vam je poznato i da neka istraživanja povezuju konzumiranje brze hrane s uvećanim šansama da obolite od depresije.

Ali, ako već znamo da je ona loša za nas, zašto je nastavljamo jesti? Postoji odgovor i na to pitanje. A znanost koja stoji iza tog odgovora će vas iznenaditi.

Zašto žudimo za brzom hranom?

Stephen Witherly je nutricionist koji je zadnjih 20 godina proveo proučavajući što je to što nam određenu hranu čini privlačnijom (i ukusnijom) od druge.

PROČITAJTE: Zastrašujuće! Samo 2 tjedna su jeli američku brzu hranu i evo što im se dogodilo!

Većina znanstvenih činjenica koje je preuzeta je iz njegovog odličnog izvještaja “Zašto ljudi vole brzu hranu?”

Prema Witherlyju, kada jedete ukusnu hranu, postoje dva glavna čimbenika koja to iskustvo čine prijatnim.

1. Postoji naročit osjećaj kada jedemo.

Taj složeni osjećaj nastaje kombinacijom okusa (slano, slatko, itd.), mirisa i same teksture hrane u ustima. Ova posljednja kvaliteta – poznata i kao “orosenzacija” – može biti od posebnog značaja.

Proizvođači hrane troše milijune dolara kako bi otkrili najzadovoljavajuću razinu hrskavosti čipsa. Njihovi istraživači će također ispitivati koja je savršena količina mjehurića u gaziranim sokovima.

PROČITAJTE: 5 savjeta kako sačuvati zdravlje svog mozga

Ovi čimbenici se kombiniraju tako da stvore osjećaj koji će vaš mozak povezati sa naročito dobrom hranom ili pićem.

2. Makronutritivni sastav hrane

Takva hrana sadrži kombinaciju bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Kada se radi o brzoj hrani, njeni proizvođači traže savršenu kombinaciju soli, šećera i masti koja će oduševiti vaš mozak i navesti vas da je tražite ponovno.