Srećom, ne moramo se pitati tko je Isus. Već 2.000 godina kršćani potvrđuju svoju vjeru u Isusa s ovim riječima prema Apostolskom vjerovanju: „Vjerujem… u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega.“

Nakon što je ovo rečeno dolazimo do sljedećeg velikog dijela Vjerovanja. Vjerovanje je samo po sebi trojstveno – dio je posvećen Ocu, dio Sinu i posljednji dio Duhu Svetomu. Od 110 riječi u Vjerovanju, 70 riječi se pojavljuje u dijelu koji se odnosi na Isusa Krista. To nam govori nešto važno.

Sva kršćanska vjera se temelji na Isusu! On je srce i srž, mjerilo svega što vjerujemo. Možete biti u krivu u vezi nekih sekundarnih pitanja i još uvijek biti kršćanin, ali ako ste u krivu u vezi Isusa, onda ste u krivu na najgori mogući način. Naša vjera u Isusa mora biti više od pukog emocionalnog iskustva da „imamo Isusa u svojem srcu“. Naša vjera mora počivati na objavljenoj istini o Isusu Kristu, Sinu njegovu jedinomu, Gospodinu našemu.

Ako ovu rečenicu iz Vjerovanja ispitamo, možemo vidjeti da sadrži četiri tvrdnje:

  • Vjerujem u Isusa.
  • Vjerujem da je Krist.
  • Vjerujemo da je jedini Sin Božji.
  • Vjerujem da je Gospodin.

Svaka od ovih tvrdnji zaslužuje pomno ispitivanje. J. I. Packer primjećuje da kada Vjerovanje naziva Boga „Stvoriteljem neba i zemlje“, razilazi se s hinduizmom i općenito sa svim istočnjačkim religijama. Kada izjavljuje da je Isus Krist, jedini Sin Božji i naš Gospodin, razilazi se sa islamom i judaizmom. Ova tvrdnja o Isusu kršćanstvo čini potpuno jedinstvenim.

Ovi su se nazivi obično koristili u ranoj crkvi, čime su opisivali svoju vjeru. Ponekad su koristili poznati simbol ribe, koji je na grčkom jeziku IXΘΥΣ (IXTHUS; izgovara se ihtus). Ta slova su bila akrostih za četiri riječi koje se nalaze u Vjerovanju:

Slovo I je na grčkom prvo slovo od „Isus“.

Slovo X je na grčkom prvo slovo od „Krist“.

Slovo Θ (TH) je na grčkom prvo slovo od „Bog“.

Slovo Υ (U) je na grčkom prvo slovo od „Sin“.

Slovo Σ (S) je na grčkom prvo slovo od „Spasitelj“.

Dakle, riječ IXΘΥΣ (i simbol ribe) je stajala kao stenogram za:

Isus Krist, Sin Božji, naš Spasitelj.

Autor: Ray Pritchard; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Jesus.org