Dopušta li Bog određene probleme u našem životu? Stoji li uopće iza onoga kroz što prolazimo? Može li Bog ljubavi dopustiti da nam se događaju loše stvari? Može, i dopušta.

Foto: ParanoidMonk/Flickr
Foto: ParanoidMonk/Flickr

Kako bi nas naučio određenim stvarima, učinio naš život plodonosnim na Njegovu slavu, Bog mora primijeniti određene disciplinske mjere. Disciplina je potrebna kada nas ljubljeni Otac želi istrgnuti iz zagrljaja destruktivnog i neplodonosnog ponašanja. ”Priznaj onda u svom srcu da te Jahve, Bog tvoj, odgaja i popravlja kao što čovjek odgaja sina svoga.” (Pnz 8,5).

Osjeća li se dijete tijekom discipline lijepo? Ne. Stvara li ona osjećaj ugode ocu? Ne. Je li disciplina način na koji se očituje predana ljubav? Apsolutno.

Ključni stihovi za razumijevanje kako nas Bog želi očistiti nalaze se u Hebrejima: ”Sine moj, ne preziri karanja Gospodnjega, niti kloni kad te kara, jer Gospodin kara onoga koga ljubi i šiba svakoga koga usvaja za svoga sina.” (12,5-6).

Spomenuti stihovi nas uče sljedećim principima:

–    Bog je izvor discipline,

–    Provodi disciplinu nad svim vjernicima,

–    Ona je uvijek proizašla iz ljubavi.

Zašto bi Bog dopustio bol, pa čak i malu dozu?

Prvenstveno kako bi zadobio našu pozornost, te dobio željene rezultate u našim životima. Njegove akcije imaju namjeru pogurati nas prema životu i karakteru za kojim žudimo, ali to ne možemo postići bez pomoći. Može nam biti drago što imamo takvog Oca.

Autor: Nenad A.