NaslovnicaDuhovnostMože li misao biti grijeh?

Može li misao biti grijeh?

Može li neka moja misao biti grijeh? Postoje oni koji tvrde da misli nisu grijesi ako ih ne pretvorimo u djela, no ima li u tome istine?

Naravno, nečije mišljenje o mislima nije od velike važnosti, pa stoga pogledajmo što Isus kaže o tome.

U Mateju 5, 21-22, naš Gospodin Isus Krist nam poručuje:

“Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.”

Naravno, Isus nije nazivao nekoga ubojicom, već je naglašavao važnost razmišljanja o ljutnji i sprječavanja da ta ljutnja ne preuzme kontrolu.

VIDI OVO: Kako prepoznati misli koje nam dolaze od Sotone?

Sada pogledajmo što kaže stihove 27 i 28:

“Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.

Ovdje nam Gospodin govori da grijeh nije uvijek povezan s djelom, već je to stanje uma. To su misli.

U Propovijedi na Gori, naš Gospodin je posvetio puno više vremena govoreći o stavu oholosti, gordosti i grešnim mislima nego o stvarnim djelima, jer svako grešno djelo ima svoje korijene u mislima uma.

Dakle, ako želimo suzbiti grijeh, trebamo se obratiti Gospodinu i zamoliti ga da obuzda naše misli i um te da ih usmjerava po Duhu Svetome. Na taj način možemo spriječiti da grijeh proizađe iz naših misli.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare