Može li umjereno konzumiranje alkohola zaista pomoći vašem srcu?

Može li umjereno konzumiranje alkohola zaista pomoći vašem srcu? Koliko pića bi osoba trebala konzumirati da ne našteti zdravlju?

Nedavno je istraživanje naznačilo da je umjerena konzumacija alkohola povezana sa smanjenim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Riječ je o ne više od jednog alkoholnog pića na dan za žene ili dva alkoholna pića na dan za muškarce. Usporedba je napravljena s osobama koje uopće nisu pile alkohol i onima koje su pile previše alkohola.

Ovo istraživanje je prvo koje pokazuje utjecaj umjerenog konzumiranja alkohola na zdravlje srca.

VIDI OVO: Smiju li kršćani piti alkohol?

Može li umjereno konzumiranje alkohola pomoći vašem srcu?

Istraživači su koristili podatke iz ankete koju su proveli Mass General Birgham Biobank.

Sagledano je 53 064 sudionika prosječne starosti 57,5 godine.

Sudionici su podijeljeni u tri skupine prema vlastitim pogledima na svoje navika pijenja. Skupine su: niska, umjerena i visoka konzumacija alkohola.

Tada su određeni veći kardiovaskularni problemi kod sudionika.

Korišten je PET kako bi se pogledala aktivnost mozga na područjima povezanih sa stresom.

Kada su analizirali podatke, istraživači su saznali da su osobe, koje su prijavile umjerenu konzumaciju alkohola, imale 20% manju mogućnost od većeg kardiovaskularnog problema u odnosu na osobe koje su rekla da gotovo ne konzumiraju alkohol. Ujedno im je bila smanjena aktivnost u mozgu povezana sa stresom.

Alkohol može pomoći liječiti srce smanjenjem stresa
Foto: Pexels

Alkohol može pomoći liječiti srce smanjenjem stresa

Jedan razlog zašto je alkohol koristan, tvrde istraživači, jest da može smanjiti slanje signala stresa prema mozgu.

Kada su snimali mozak sudionika, otkrili su da je aktivnost u mozgu, na području stresa, bila veća kod osoba koje nikada nisu pile, a još veća kod osoba koje su pretjerano pile alkohol.

Smanjena konzumacija alkohola odnosi se na konzumiranje manje od jednog alkoholnog pića tjedno, a visoka konzumacija je konzumiranje više od 14 alkoholnih pića tjedno.

VIDI OVO: Alkohol svaki dan: Koje su nuspojave svakodnevnog ispijanja alkohola?

Glavni autor, doktor Kenechukwu Mezue je rekao da umjerena konzumacija alkohola može pomoći s opuštanjem i smanjenjem stresa što nekako može utjecati na smanjenje kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci upozoravaju protiv korištenja alkohola za smanjenje stresa

Iako zaključci istraživanja naznačavaju da bi umjereno konzumiranje alkohola moglo biti dobro za srce zbog smanjenja stresa, Mezue kaže da i dalje treba biti oprezan.

„Naše istraživanje ne želi potaknuti konzumaciju alkohola jer je prekomjerno konzumiranje alkohola jako štetno; te, čak i umjerena konzumacija alkohola može biti povezana s povećanim rizikom od raka i ovisnosti“, rekao je Mezue. „Prekomjerno pijenje šteti srcu jer dovodi do zatajenja srca i atrijske fibrilacije.“

„No, smatramo da bi otkrivanje ovog potencijalnog mehanizma za smanjenje kardiovaskularnih bolesti moglo pomoći pri razvijanju novih načina za smanjenje stresa bez štetnih učinaka alkohola“, dodao je.

Kardiolog i klinički profesor na sveučilištu u Washingtonu, Eugene Yang, koji nije bio dio istraživanja, složio se s prethodnim.

Rekao je: „Mislim da je glavna briga ovisnost o alkoholu. Ne bih preporučio da pacijenti počnu piti alkohol jer možda može koristiti srcu ako su u njemu umjereni.“

Za one koji već konzumiraju alkohol, Yang je rekao da smanje unos na umjerenu količinu.

Rekao je da osobe koje imaju povijest ovisnosti nikako ne bi trebale konzumirati alkohol kao izliku da si tako smanjuju stres.

Uz opasnost potencijalne ovisnosti, dodao je Yang, alkohol povećava mogućnost od pojave aritmije i povećanja krvnog tlaka.

„Osobe s povijesti visokog krvnog tlaka ili atrijske fibrilacije ne bi trebali konzumirati alkohol zbog misli da će im pomoći smanjiti stres“, rekao je.

Naglasio je i da istraživanje nije bilo toliko opsežno da bi rezultate trebalo uzeti kao nepobitne.

VIDI OVO: Koliko je alkohola sigurno piti?

Dodao je: „Istraživanje ne dokazuje da umjerena konzumacija alkohola zaista smanjuje stres i probleme sa srcem.“

Zdraviji načini za smanjenje rizika od srčanih bolesti
Foto: Pexels

Zdraviji načini za smanjenje rizika od srčanih bolesti

Umjesto konzumiranja alkohola Yang kaže da postoje bolji i sigurniji načini za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Rekao je: „Ljudi se trebaju usredotočiti na one stvari koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti uključujući odvikavanje od cigareta, redovno vježbanje, kontrolu težine i jedenje manje soli i masti.“

Dodao je da je najbolja stvar za srce fizička vježba.

„150 minuta umjerene vježbe na dan – brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom – će smanjiti rizik od srčane bolesti“, dodao je.

Uz te mjere, postoje načini i za smanjenje stresa.

Yang preporučuje fizičku aktivnost na redovnoj bazi kao i 7-8 sati sna po noći.

Izvor: healthline.com; Prijevod: Mislav U.