Može li se na vjernika baciti urok ili prokletstvo?

Može li kršćanin biti pod kletvom? Dopušta li Bog da se na vjernika baci urok ili prokletstvo?

Biblija kaže: “Kao vrabac kad prhne i lastavica kad odleti, tako kletva nezaslužena neće doći ” (Izreke 26,2). To znači da besmislene kletve nemaju učinka. Bog ne dopušta da Njegova djeca budu prokleta. On je suveren. Nitko nema moć prokuniti onoga koga je Bog blagoslovio. Samo Bog može izreći osudu.

O vradžbinama se u Bibliji uvijek govori u negativnom kontekstu. U Ponovljenom zakonu vračari se svrstavaju u istu skupinu s onima čija su djela odvratna Gospodinu, a to su žrtvovanje djece , vještičarenje, gatanje, horoskop i prizivanje mrtvih. U Miheju 5,12 piše da će Bog uništiti one koji vračaju i gataju. U Otkrivenju 18 nalazimo da će vračanje biti dio prevare u kojoj će sudjelovati Antikrist i veliki grad Babilon (s. 21-24). U posljednjim vremenima prijevara će biti toliko jaka da bi mogla čak zavesti i vjerne da nema Božje zaštite (Matej 24,24). Bog će na samom kraju vremena uništiti sotonu i sve one koji ga slijede (Otkrivenje 19-20).

PROČITAJTE: Gatanje iz kave: Istina koju svi trebaju znati

Kršćanin se nanovo rađa kao novi čovjek u Isusu Kristu (2. Korinćanima 5,17). Mi smo stalno u prisutnosti Svetog Duha koji živi u nama i štiti nas (Rimljanima 8,11). Zato ne treba brinuti o tome hoće li nas netko prokuniti. Vračanje, vještičarenje, bacanje uroka i vudu magija nemaju moć nad nama jer dolaze od sotone, a znamo da je “veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu” ( 1. Ivanova 4,4).

Bog je pobijedio sotonu, a mi smo oslobođeni da bismo proslavljali Boga bez straha (Ivan 8,36). “Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?” (Psalam 27,1).

NAJNOVIJE!