Muž ju je ostavio zbog 25 godina mlađe žene, a ona mu je vratila na neočekivani način

Muž Tomo je ostavio Karolinu zbog mlađe i atraktivnije žene. Iako je osjećala groznu ljutnju, vratila mu je na neočekivani način. 

Kada je saznala da se Tomo viđa s drugom ženom, Karolina jednostavno nije željela povjerovati u to. Za nju je to bilo suviše strašno da bi prihvatila. Užasavala se svake pomisli na razvod. Nakon 25 godina onoga što je ona mislila da je sretan brak, Tomo je sad napušta zbog žene 25 godina mlađe.

Kada je otkrila novu vezu svoga supruga, Karolina je bila emocionalno uništena. Njihov je najmlađi sin planirao vjenčanje za godinu dana. Ona se nadala vremenu kada će opet biti sama sa svojim mužem. Budućnost je vidjela kao obnavljanje njihove prve ljubavi. A sad joj je misli ispunjavalo ono zagonetno Zašto?

Zašto ju je Tomo odlučio napustiti nakon što mu je toliko pružila, nakon svih trenutaka koje je živjela za njega? Njena su pitanja postupno izazivala gorčinu, a zatim gnjev. Osjećala se grubo izigranom.

Nakon razvoda se predala usamljenosti i depresiji

Nakon razvoda, Karolina se predala usamljenosti i dubokoj depresiji. Što je više razmišljala o onome što se dogodilo, gnjev je bio sve jači. Jedne se noći sjetila jedinog izlaza i u dubokoj je duševnoj boli zavapila k Bogu za snagu da nadvlada tu nepodnošljivu situaciju. Uskoro je osjetila kako joj se polagano sređuju misli. Njezin joj je suprug uništio prošlost, ali mu ona ne smije dozvoliti da joj upropasti i budućnost. Usprkos onome što joj je on učinio, usprkos njezinoj gorčini, ona može izabrati da mu oprosti.

Potražila je Bibliju i u njoj pronašla redak iz Pavlove poslanice Efežanima: “Budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu.” Odlučila je da riječi ovog teksta natapaju njenu dušu sve dok ne preobraze njezine misli i učine je novom ženom.

Ako je Isus mogao njoj oprostiti grijehe dok je još bila njegov neprijatelj, i ona će oprostiti Tomi iako je on njezin neprijatelj. Ako je Isus mogao njoj pružiti ruku kad to nije zaslužila, i ona može pružiti ruku Tomi iako to ne zaslužuje. Odlučila je zamoliti Boga da joj pomogne promijeniti stav. Samo uz njegovu pomoć ona može oprostiti i postati ljubazna.

Kako se bližio dan vjenčanja njezinog sina, Karolina je osjećala mir pri pomisli na susret s Tomom i njegovom novom ženom. Dogovorili su susret ispred crkve, kratko prije svadbene ceremonije. Karolina je stigla ranije da bi sjedeći u tišini crkve razmišljala i molila Boga za snagu da oprosti Tomi. Zamolila ga je da joj oduzme i posljednje tragove gorčine i gnjeva.

muž napustio ženu
Foto: Pixabay

Prišao joj je držeći za ruku mladu ženu

Uskoro je začula otvaranje masivnih crkvenih vrata i zatim odjekivanje poznatih koraka. Tiho je ustala i okrenula se da vidi Tomu. Prišao joj je držeći za ruku atraktivnu, ukusno odjevenu, mladu ženu. Karolina mu se približila i stavila ruku na njegovo rame. “Iako sam bila duboko povređena onime što si učinio”, rekla mu je, “želim da znaš da ti opraštam.” Zatim se okrenula k mladoj ženi govoreći: “Iako bi to moglo biti jako teško, učinit ću sve što mogu da vam ovaj vikend učinim ugodnim.” Potom su krenuli ka izlazu i zajedno sjeli na klupu ispred crkve, čekajući početak ceremonije.

Što je Karolini dalo snagu da tako duboko oprosti? Kako je moguće pobijediti gorčinu i gnjev koji se pojavljuju gotovo uvijek kada život nije fer prema nama? Biblija sadrži prijedloge koji zbilja mogu izmijeniti naš život.

Je li vas išta povrijedilo tako duboko da ste se ozbiljno razgnjevili? Prvi korak u nadvladavanju problema je priznati da se srdite. Je li vam se dogodilo da osjećaje potisnete u sebe, misleći kako sve držite pod kontrolom? Ali ubrzo shvatite kako je to samo zavaravanje koje vam služi da pred drugima izgledate normalno. Najbolje je da budete pošteni prema sebi. Budite iskreni pred Bogom. Priznajte da se gnjevite i da se nalazite u teškoj situaciji. Biblija kaže: “I nema stvorenja sakrivena pred njim. Naprotiv, sve je golo i otkriveno očima onoga kome moramo dati račun.” Bog već zna što se događa unutar vas, i velika je prednost ne skrivati se, već podijeliti sve s njim.

Mogli biste se ovako pomoliti: “Bože, jako sam ljut. Shvaćam da nemam kontrolu nad svojim osjećajima. Ne znam što da činim. Molim te, pomozi mi.” Na taj ste mu način omogućili da počne obnovu u vašem životu, posao koji niste u stanju učiniti sami. I to će mu i uspjeti ukoliko ga nastavite tražiti svakodnevno. Jer gnjev, ako mu se ne suprotstavite, može zavladati vašim umom tako da činite bezumne stvari koje, inače, ne biste činili u normalnom stanju. On može biti poput zloćudnog tumora u vašoj duši. Vrlo brzo može pomračiti sve lijepe stvari u vašem životu.

Smiri se pred Gospodinom i Njemu se nadaj

Kralj David je zapisao: “Smiri se pred Gospodinom i njemu se nadaj… Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš.” Je li bolje predati se u Božje ruke ili prepustiti gnjevu da se smjesti u našem stomaku, izazivajući bolest? Biblija nas savjetuje da se oslobodimo gnjeva, da zaboravimo srdžbu. Štoviše, ona preporuča da vjerujemo Bogu i njegovoj skrbi za nas. Dozvolite mu da vas oslobodi srdžbe. Dozvolite mu da vas utješi. Kad ste zadnji put polako i s razmišljanjem molili Očenaš? Jedan dio te uzor-molitve može vam osobito pomoći u rješavanju problema. “I oprosti nam grijehe naše kako i mi opraštamo dužnicima svojim. I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.”

Opraštanje je drugi važan korak u borbi protiv gorčine. Isus nas je u svojoj molitvi želio naučiti da, budući je nama Bog oprostio ono što smo mi njemu učinili, i mi opraštamo onima koji s što nama zgriješili. I za ovo je potrebna snaga koju, također, možemo dobiti od Boga u molitvi.

Protiv gnjeva je važno krenuti odmah. Ne dozvolimo mu da se nakupi i razvije u našem umu. Bogu je sve moguće. Našu srdžbu on može zamijeniti nečim daleko boljim za naš život. Ako sebi želite dobro, Božja vam je pomoć uvijek na raspolaganju. Predajte cijelu stvar njemu, uklonite se od gnjeva i vidjet ćete što će učiniti.

Autor: Mark Finley; Izvor: Biblija-govori.hr

PROČITAJTE JOŠ: