Poticaji Duha Svetoga: Zašto ih trebamo poslušati?

Poticaji Duha Svetoga dolaze vrlo nježno, a ako nisi dovoljno osjetljiv da otkriješ Njegov glas, gasiš ga, a tvoj duhovni život će biti u neskladu.

Njegovi poticaji dolaze uvijek kao tih i nježan šapat (1. Kraljevima 19,12), toliko tih da moraš biti vrlo budan i osjetljiv na njega.

Čuvaj se kad svjedočiš nostalgična prisjećanja, i ne govori: “Nekada, prije mnogo godina, bio sam spašen.” Ako hodaš u svjetlosti, nema sjećanja iz prošlosti, već je ona utopljena u sadašnje divljenje nad zajedništvom s Bogom (Luka 9,62; 1. Ivanova 1,6-7).

Ako se kloniš svjetla, postaješ sentimentalni kršćanin, pa živiš samo od sjećanja. Tvoje svjedočanstvo će tada zvučati hladno, bez osjećaja.

Ne prikrivaj svoje sadašnje odbijanje da hodaš u svjetlosti sjećanjem na prošla iskustva kada si hodao u svjetlosti (1. Ivanova 1,7). Kad god Sveti Duh provjerava, zaustavi se i ispravi stvari, inače ćeš nesvjesno ožalostiti Duha Svetoga.

Poticaji Duha Svetoga
Foto: Unsplash

Pretpostavimo da te je Bog doveo do neke krize, i skoro da si prošao kroz nju, ali nisi. On će krizu obnoviti, ali će ona biti teža nego prvi put.

Nećeš više imati toliku oštrinu rasuđivanja o Bogu. Doživjet ćeš više poniženja jer ga nisi
poslušao.

Ako nastaviš žalostiti Duha, doći će vrijeme kada se ta kriza više neće moći ponoviti. Ipak si ožalostio Božjeg Duha. Ali, ako si prošao krizu, u tvom srcu će odzvanjati slavopoj Bogu. Ne suosjećaj s onim što neprekidno vrijeđa Boga jer Bog mora ukazati na ono čega se moraš odreći.

Autor: Oswald Chambers