Nadvladati grijeh
Foto: Pexels

Kod mnogih Kristovih sljedbenika postoji neki grijeh koji se ponavlja. Kako ga nadvladati i ostaviti iza sebe?

Kada je osoba nanovo rođena i vjeruje u spasenje Gospodina Isusa Krista, Duh Sveti počinje raditi na promjeni te osobe (2. Korinćanima 4,16). To rezultira plodovima Duha Svetoga u životu vjernika: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, dobro ponašanje i samokontrola. Duh Sveti nam daje život i mir (Rimljanima 8,6). U Rimljanima 8,2 nam piše: „Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio me je od zakona grijeha i smrti“.

Kroz čišćenje Duha Svetoga vjernik je u mogućnosti živjeti život bez robovanja grijehu jer Duh obnavlja način razmišljanja i ponašanja. Ovi stihovi sugeriraju kako je grijeh koji ponavljamo nešto s čime se pravi vjernik ne bori. Ali velik broj Isusovih sljedbenika nailaze na problem ponavljajućeg grijeha. Kako je moguće da se to događa ako Duh Sveti djeluje i u tim ljudima i navodno ih obnavlja?

Aktivna suradnja od strane vjernika koji želi nadvladati grijeh

Iako je obnova uma i srca djelo Duha Svetoga, to isto tako zahtjeva aktivnu suradnju od strane vjernika. Pavao potiče vjernike neka „se preoblikuju obnovom svojih umova“ (Rimljanima 12,2) i neka na sebe stave ”nove sebe” (Kološanima 3,10). Ovo uključuje tome da se odupiremo starom, grešnom načinu života tako što ćemo priznati svoje grijehe. To znači promjena načina razmišljanja i slaganja prioriteta. Kako se vi nosite s ovime? Ono što pomaže jest razvijanje navike provođenja vremena s Gospodinom, čitanjem Njegove Riječi i molitvom. To će dopustiti Duhu Svetome da radi na osobi i mijenja je. Pomaže i to da budemo u društvu drugih vjernika koji nam mogu pomoći kako bismo živjeli život u skladu s Božjom voljom. Biti kršćanin i biti sam je vrlo teško. Bog želi da braća i sestre jedni druge osnažuju u vjeri (Hebrejima 10, 24-25).

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Odvraćajte se sami

Pobjeda nad grijesima koji se ponavljaju znači i da se sami trebamo odvraćati od situacija koje nas mogu mamiti da opet sagriješimo. Imate li problema s pornografijom? Instalirajte program na svoje računalo koje će vas spriječiti da posjećujete stranice s takvim sadržajem. Jeste li u braku i zaljubljujete li se u nekoga na svome radnom mjestu? Pronađite način kako biste tu osobu mogli izbjegavati i pronađite načine kako podići svoj brak. Biblija nam govori kako trebamo „bježati od seksualnog nemorala“ (1. Korinćanima 6, 18).

PROČITAJTE: Što moj ponavljajući grijeh govori o meni?

U 1. Timoteju 6, 10-11 Pavao govori Timoteju neka bježi od ljubavi prema novcu i neka ide za pobožnošću. Sve je povezano s time kojim smjerom vi želite ići. Petar nas upozorava da budemo trijezni i oprezni jer je sotona vani i gleda koga da proždere (1. Petrova 5, 7-9).

Idite Gospodinu Isusu

Čak i nakon što padnete u stari grijeh, ne oklijevajte prići Gospodinu Isusu. Hebrejima 4, 15-16 nam govori: Mi nemamo, naime, jednog velikog svećenika nesposobnog suosjećati s našim slabostima; on je bio iskušan u svoj sličnosti s nama, ali bez grijeha. Napredujmo dakle s punim pouzdanjem prema prijestolju milosti, da bi dobili milosrđe i našli milost, da budemo pomognuti u željeno vrijeme.

Nikada ne dopustite da grijeh bude između vas i Isusa, čak i kada se radi o grijehu koji se ponavlja. Molite onda kada ste u potrebi i on će pronaći izlaz za vas (1. Korinćanima 10, 13), ali ako uistinu želite izaći iz toga. Bog je vjeran i oprostit će grijehe onima koji Mu ih priznaju. (1. Ivanova 1, 8-9)

Autorica: Esther Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net