6 najboljih muževa iz Biblije

Koji su najbolji muževi iz Biblije? Predstavljamo njih nekoliko koji su nas zadivili svojom vjerom, hrabrošću i ljubavlju prema ženi.

Prije nekog vremena objavili smo članak u kojem smo pisali o pet najgorih muževa iz Biblije. No, osim tih ružnih primjera, Biblija nam daje i primjere onih koji su se odnosili lijepo prema ženama.

Najbolji muževi iz Biblije

Josip. Jedan od najboljih primjera dobrih muževa je Marijin suprug Josip koji je bio i Isusov zemaljski otac. Njegova vjera u Boga i hrabrost zadivljuje generacije kršćana. Nije se ustručavao uzeti Mariju za ženu i ostati s njom bez obzira na sve moguće posljedice.

MojsijeU Brojevima 12,1 nam je rečeno kako su Mirjam i Aron počeli govoriti negativno o njemu jer je oženio Etiopljanku, crnkinju. Takvo nešto je mogao biti problem za vođu Izraelaca, no Mojsije je nije uzeo kao robinju ili konkubinu, već ju je ispoštovao kao svoju ženu.

VIDI OVO: Kakav je dobar muž? Pet obilježja istinske dobrote

Boaz. Bio je Noemin rođak, koja je napustila svoj betlehemski dom s mužem te otišla u Moab. Sinovi su oženili Moaptkinje, a nakon nekog vremena umrli su i oni i muž. Snaha Ruta se vratila s njom u Betlehem. Premda Ruta nije bila Izraelka, Boaz ju je svejedno oženio, a njihova ljubavna priča ostala je nadahnuće mnogima.

Elkana. Bio je oženjen s nerotkinjom Hanom. U takvoj situaciji mogao se rastati, no on ju je zavolio još više. Na kraju je izmolila od Boga sina, Samuela, koji je postao posljednji i najveći izraelski sudac.

Paltiel. Bio je drugi muž Šaulove kćerke Mikale, koju mu je Šaul dao kada je pomogla u Davidovu bijegu. Kada je David zatražio da mu se vrati, Paltiel je pošao s njom plačući (2. Samueolova 3,16), pun suosjećanja i ljubavi prema Mikali.

HošeaBio je prorok koji je iskoristio svoj nesretan brak kao metaforu Božjeg odnosa s Izraelom. Oženio se Gomerom, koja mu je bila nevjerna, te imala djecu s drugim muškarcima (Hošea 1,2). Hošea joj je ostao vjeran te ju je primio natrag.

NAJNOVIJE!