Kakav je dobar muž? Pet obilježja istinske dobrote

Dobar muž je brižan muž, on je skrbnik i ljubavnik svojoj ženi. Koje još kvalitete ima dobar muž? U nastavku pročitajte pet obilježja istinske dobrote.

U Bibliji čitamo o mnogim muževima, no mnogi od njih nisu primjeri. 

Jedan od muškaraca koji se ističe jest Boaz. U Knjizi o Ruti, Boaz se ističe kao primjer onoga što bi suprug kao suprug trebao biti. Boaz je pobožan i obziran poslodavac. (Ruta 2, 4)

Njegova dobrota prema Ruti jasna je i poznata prije nego što on sebe počne smatrati njezinim potencijalnim mužem. Njegove osobine pobožnog muža proizlaze iz njegove ljubaznosti za vrijeme preuzimanja uloge Rutinog rođaka-otkupitelja. Stoga, idući puta kada budete čitali Knjigu o Ruti, sjetite se ljubaznosti ovog muža. 

Što čine neljubazni muževi? Između ostaloga, oni u dnevnoj sobi propovijedaju krivovjerje. Pavao govori muževima neka svoje supruge vole kao što Krist voli Crkvu. (Efežanima 5, 25) Ovo nije rečeno samo kao lijepa ilustracija. Muž je glava žene na isti način na koji je Krist glava Crkve. (Efežanima 5, 23)

To znači da muževi govore cijeli dan, svaki dan o onome što Krist misli o Crkvi. Zbog toga što je takvo govorenje neizbježno, oni ili govore istinu ili lažu. Niti jedan suprug nema mogućnost tišine. 

Laži pogrešnog odnosa

Nažalost, iako je svako maltretiranje laž, moguće je postojanje više od jedne laži. Na primjer, kakvu laž izgovaraju ogorčeni muževi? Pavao kaže da muževi ne trebaju biti ogorčeni na svoje supruge. (Kološanima 3, 19) No neki muškarci smatraju da su dovoljno isprovocirani da je gorčina jedina mogućnost. Što je tu laž? Laž je da Krist ima grozan stav svaki puta kada je isprovociran, što mi smatramo da je stalno. 

VIDI OVO: Kvalitete koje bi žena trebala tražiti u mužu

Drugu laž govori požudan muž. Neki muškarci misle da je ”gledanje sa strane” normalno. Što je ovdje laž? Laž je da je Krist preljubnik, da je nevjeran svojoj Mladenki. 

Postoji i laž muževa-slabića. Neki muževi uopće nisu vođe svojim ženama. Što je ovdje laž? Laž je da je Krist gubitnik i slabić. To da je ovo uobičajeno danas nije iznenađujuće, s obzirom na to kako mnogo gledaju na Krista. 

Posljednje, ponosni muž izgovara još jednu laž. Neki muževi osjećaju prijezir prema sposobnostima žena, uključujući njihovih žena i kćeri. Što je laž? Ono govore da Krist prezire Crkvu i da je ismijava svaki puta kada za to ima priliku. 

Pet obilježja dobrog muža 

Kakav je dobar muž? Kao što vidimo idealnu dobrota muškarca koju je prikazao Boaz, također bismo trebali svoje razumijevanje o takvoj ljubaznosti potražiti na drugim mjestima u Bibliji. Možda smo se previše naviknuli na frazeologiju Pavlove zapovjedi o ljubavi prema ženama, pa bi nam moglo pomoći da ovu središnju dužnost promatramo kroz prizmu ljubaznosti. 

Dobar muž je nepotpun.

Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, muško i žensko je stvorio. (Postanak 1, 27) Čovjek i njegova žena postali su jedno tijelo, (Postanak 2, 24) što ukazuje na intimnost seksualno jedinstva. (1. Korinćanima 6, 16) Izuzev Božje intervencije kroz dar celibata, nije dobro da čovjek bude sam. (Postanak 2, 18) Istinsko muškarčevo pouzdanje počiva unutar konteksta zajedničke ljubaznosti. ”Pouzdanje”, koje na bilo koji način govori, ukazuje ili pokazuje ženi ”ne trebaš mi” nije uopće istinsko pouzdanje, već obično arogantno hvalisanje. Muškarci koji se izgrađuju ponižavanjem svojih supruga slijede ”mudrost” pakla. Muž je dobar prema onoj koja ga upotpunjuje. 

VIDI OVO: 8 stvari koje čine dobrog muža

Dobar muž je ljubavnik.

Ideal ovdje je ljubavnik opisan u Pjesmi nad pjesmama. On je vatren, posvećen, snažan i seksualno pouzdan. No zapamtite prvu točku: njegovo pouzdanje ne počiva u njemu samome, već u njegovoj sposobnosti ispunjavanja određene mu uloge, što je samo polovica onoga što mora biti učinjeno. Prečesto zaboravljamo ono što Biblija zapovijeda. (Mudre izreke 5, 15-19) Muž je dobar prema svojoj voljenoj. 

Dobar muž je skrbnik.

Muškarac koji se ne brine za svoju obitelj gori je od nevjernika. (1. Timoteju 5, 8) Budući da je njegova supruga najvažniji član njegovog kućanstva, on ima duboku obavezu brinuti za nju. Točnije, on joj kupuje hranu, odjeću i daje joj bračna prava. (Izlazak 21, 10) Suprug je dobar prema onoj koja ovisi o njemu. 

VIDI OVO: Najvažnija osobina koju trebate tražiti u budućem mužu (pored ljubavi prema Isusu)

Dobar muž je brižan muž.

Kršćanski muževi su pozvani da njeguju i brinu se. (Efežanima 5, 29) U tom smislu, nedostatak nježnosti, kada je primjereno, pokazuje nedostatak muževnosti. Muž je dobar prema ”objektu” njegove nježnosti. 

Muž je rođak-otkupitelj.

Muž je blizak svojoj supruzi; ona je njegova sestra, njegova mladenka. (Pjesma nad pjesmama 5, 1) U vrlo stvarnom smislu, muž je supruzi primjer otkupitelja i spasitelja. (Efežanima 5, 25-26) Koji suprug je dovoljan za takve stvari? Niti jedan, no mi živimo i volimo po milosti. Suprug je dobar prema svojoj sestri, onoj koju prinosi k sebi.

Autor: Douglas Wilson; Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net

NAJNOVIJE!