NaslovnicaZanimljivostiKoji je najduži stih u Bibliji i o čemu govori?

Koji je najduži stih u Bibliji i o čemu govori?

Koji je najduži stih u Bibliji? O čemu govori i zašto je toliko važan nama vjernicima?

Biblija je nevjerojatna mješavina povijesti, pripovijesti, poezije, Zakona, proročanstava, mudrosti, evanđelja, poslanica i apokaliptične literature. Duge i kratke knjige, duga i kratka poglavlja, dugi i kratki stihovi čine Bibliju. Ali koji je najduži stih u Bibliji?

Ovaj se stih pojavljuje u starozavjetnoj knjizi. Estera 8, 9 općenito se smatra najdužim stihom u Bibliji, a glasi:

Tada, dvadeset i trećeg dana trećega mjeseca, to jest mjeseca Sivana, budu sazvani pisari kraljevi i prema svemu što bijaše naredio Mordokaj napisa se Židovima, namjesnicima, upravljačima i knezovima pokrajina od Indije do Etiopije, a bijaše sto dvadeset i sedam pokrajina, svakoj pokrajini njezinim pismom, svakom narodu njegovim jezikom, pa i Židovima njihovim pismom i njihovim jezikom.

O čemu govori najduži stih u Bibliji?

Knjiga o Esteri sadrži samo deset poglavlja, a u osmom smo poglavlju blizu vrhunca knjige. Pogledat ćemo kako se priča odvijala.

Kralj Ahasver vladao je Perzijom u vrijeme kada se ova pripovijest pojavljuje. Zbog kraljeva ponosa i niza događaja, on je uklonio svoju kraljicu i zamijenio je Esterom, židovskom djevicom izabranom za Ahasverovu sljedeću kraljicu.

Mordokaj, Esterin rođak i skrbnik, pomno je motrio na Esteru preko kraljevih vrata.

U ono vrijeme kad je Mordokaj sjedio na vratima kraljevim, Bigtan i Tereš, dva kraljeva dvoranina, čuvari praga, planuše gnjevom i počeše snovati da podignu ruku na kralja Ahasvera. Za tu njihovu namjeru sazna Mordokaj. On je dojavi kraljici Esteri, a Estera je u Mordokajevo ime saopći kralju. Sve se izvidje i otkri se zavjera, pa obojica budu obješena o stup. To se pred kraljem zapisa u knjizi Ljetopisa. (Estera 2, 21-23)

PROČITAJTE: 3 lekcije koje nas Estera uči o čekanju, vezama i braku

Kralj dade Hamanu mjesto nad svima knezovima u svojoj okolini. Mordokaj je odbio pokloniti se Hamanu. Haman je bio bijesan i nije usmjerio svoj bijes samo na Mordokaja, već na Mordokajev narod, Židove. Iznio je svoj slučaj kralju Ahasveru, oslikavajući židovski narod kao one koji žele uzurpirati kraljevu vlast i ne slijede njegove zapovijedi.

Nakon toga kralj skinu pečatni prsten s ruke i preda ga Hamanu, sinu Hamdatinu, Agađaninu, neprijatelju Židova, i kaza mu: “Neka ti bude novac i narod, pa učini s njim što bude dobro u tvojim očima (…) Po skorotečama razaslane su svim kraljevim pokrajinama poslanice da se svi Židovi, od dječaka do staraca, djeca i žene unište, pobiju, zatru, a njihova dobra da se zaplijene u jednom jedinom danu, i to trinaestog dana dvanaestog mjeseca, mjeseca Adara. (Estera 3, 10-11. 13)

Židovi su bili u velikoj nevolji i Mordokaj je javio Esteri, tražeći od nje da moli kralja za milost. Rekla mu je da može ići pred kralja samo kada je pozove. A Mordokaj ju je – kao i sve nas – nadahnuo ovime:

Nemoj misliti da ćeš se zato što se nalaziš u kraljevoj palači spasiti jedina od svih Židova: jer budeš li u ovoj prilici šutjela, doći će Židovima pomoć i spas s druge strane, a ti ćeš s kućom svoga oca propasti. Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?
Estera i opet poruči Mordokaju: “Hajde, sakupi sve Židove koji se nalaze u Suzi. Postite za me: tri dana i tri noći ne jedite niti pijte. I ja ću tako postiti sa svojim djevojkama. Tako pripremljena ući ću kralju i unatoč zakonu, pa treba li da poginem, poginut ću. Mordokaj se onda povuče i učini što mu je naredila Estera.” (Estera 4, 13-17)

Hamanov poraz

Tijekom vremena između dviju gozbi koje je Estera pripremila za kralja i Hamana, Hamanov bijes se ponovno rasplamsao na Mordokaja, te se urotio da Mordokaja objese, otišavši tako daleko da je dao podići vješala. Iste noći kralj nije mogao zaspati te je prelistao kronike svoje vladavine. Pronašao je izvještaj o tome kada je Mordokaj otkrio urotu protiv kralja Ahasvera. Sljedećeg je dana kralj upitao: “Kakva je čast i kakvo je odlikovanje zapalo Mordokaja za sve to?” Kraljeve sluge, dvorani koji ga slušahu, odgovoriše: “Ništa nije učinjeno za nj.” Haman je mislio da je to on, pa je brbljao o časti koju treba iskazati tom čovjeku, no biva ponižen kada sazna da kralj planira odati počast Mordokaju.

Haman uze haljine i konja: obuče u haljine Mordokaja i provede ga na konju po trgu grada vičući pred njim: “Tako biva onome koga kralj hoće da počasti!” (Estera 6, 11)

Na drugoj gozbi Estera otkriva kralju Ahasveru svoj narod i Hamana kao onoga koji planira pobiti njezin narod. Haman, dok je kralj u dvorištu, pada na Esterin ležaj da moli za milost i kralj ga tamo nalazi.

Tada kaza Harbona, jedan od dvorana koji su stajali u službi kraljevoj: “Eno i vješala što ih je Haman pripravio za Mordokaja koji je govorio u korist kraljevu. Nalaze se kraj Hamanove kuće i visoka su pedeset lakata.” Kralj zapovjedi: “Objesite ga na njih!” (Estera 7, 9)

Estera je opet otišla pred kralja i založila se za svoj narod. Rekao je da ne može poništiti dekret, ali postoji još jedan plan, a on slijedi naš istaknuti stih.

Trinaestoga dana dvanaestog mjeseca, mjeseca Adara, kad je morala biti izvršena odredba kraljevog ukaza, istoga dana u koji su se neprijatelji Židova nadali zavladati nad njima dogodi se obrnuto: Židovi zavladaše nad neprijateljima svojim. Židovi se sakupiše po svojim gradovima u svim pokrajinama kralja Ahasvera da udare na one koji su tražili njihovu propast. I nitko se nije usuđivao da im pruži otpor, jer je sve narode spopao strah od Židova. (Estera 9, 1-2)

Iako se u ovoj knjizi ne spominje Bog, ona prikazuje Njegovu providnost i ispunjenje Njegovih obećanja. Rekao je da će sačuvati svoj narod, a Bog ne može lagati.

Tko je napisao Knjigu o Esteri?

Bibličari nisu točno odredili autora Estere, no, prema Johnu MacArthuru, tri se imena smatraju najvjerojatnijima za autore knjige: Mordokaj, Ezra i Nehemija. Postoji mogućnost da je sama Estera napisala. Autor je također pokazao istančanu svijest o hebrejskom kalendaru i običajima.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare