NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeOvo je najjači čovjek na svijetu, ali po nečemu je poseban

Ovo je najjači čovjek na svijetu, ali po nečemu je poseban

Tom je najjači čovjek na svijetu. No, po nečemu se izdvaja od mnogih uspješnih sportaša svijeta.

“Nikada ništa nećeš postići” – takvo je “obećanje” čuo od vlastitog učitelja. Tek mu je pomoć stručnjaka pomogla da postigne nešto značajno u životu.

Najjači čovjek na svijetu

Neki ga ljudi nazivaju “Albatros” zbog raspona ruku. Tom Stoltman je visok 2,03 m i težak cca 190 kg. U dobi od 5 godina dijagnosticiran mu je autizam.

Kako kaže u “Teretana mi je spasila život” (The Gym Saved My Life), djetinjstvo mu je bilo jako teško – u školi su ga proganjali i podcjenjivali. Brat ga je poticao na vježbanje u teretani. U početku mu se to nije svidjelo; osjećao se da ga drugi promatraju.

Kad je pronašao psihologa koji radi s osobama s autizmom, vjerovao je da može osvojiti svjetsko prvenstvo. I to prije nego što je uopće stao na pozornicu.

“Prvih 5-6 godina bio sam jak samo fizički, psihički sam bio slab” – kaže o sebi u dokumentarcu od preko 4 minute.

“Autizam je moja supermoć”

“Teretana mi je spasila život” je film napravljen za potrebe društvene kampanje. Sportaševa kampanja i priča su tu da pomognu drugim osobama s autizmom da ne posustaju u životu.

“Najviše sam ponosan vidjeti autistično dijete u teretani kako diže utege, brzo se prilagođava i raste”, kaže Tom. Ističe da je autizam za njega supermoć.

Braća Stoltman
Snimka zaslona: YouTube/Stoltman Brothers

Ali Teretana mi je spasila život nije samo priča o otkrivanju vašeg talenta i snage. Priča je to i o bratskoj ljubavi, osjećaju odgovornosti jednih prema drugima i vjernosti datoj riječi. Zašto? Majka braće i sestara Stoltman, osjećajući svoju smrt, zamolila je da se sin Luke brine za brata Toma.

“Znao sam da to moram učiniti”, kaže Luke. “Danas, kada je Tom najjači čovjek na svijetu, osjećam malo olakšanje. Mislim da je to krajnji cilj obećanja koje sam dao našoj majci. Uvjerio sam se da je Tom dobro. Ide naprijed, danas je najbolji u nečemu na svijetu” kaže Luke.

U nastavku je priča najjačeg čovjeka na svijetu.

2021. osvojio je titulu najjačeg čovjeka u Europi. Nakon što su oba brata ušla finale najjačeg čovjeka na svijetu 2019. i 2021., smatraju se kao najjača braća na svijetu.