Ovo su najpopularnija muška i ženska imena u Europi: Tradicionalna su ponovno u modi

Prije nekoliko godina, Europa je bila zahvaćena valom kratkih i modernih imena, inspiriranih pop kulturom.

Najpopularnija muška i ženska imena trenutno u Europi su ona tradicionalna koja su se ponovno vratila u modu.

Prije nekoliko godina, Europa je bila zahvaćena valom kratkih i modernih imena, inspiriranih pop kulturom. Međutim, današnja situacija je nešto drugačija. Od sjevera do juga Europe, čini se da se tradicionalna imena ponovno vraćaju u modu.

Kada razmatramo ženska imena, primjećuje se izražen trend u istočnoj, jugoistočnoj i dijelu srednje Europe. Ime Marija je najčešće u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji i na sjeveru Europe, posebno u Finskoj.

Baltičke zemlje i Poljska dijele zajedničku povijest kao dio Poljsko-litavske unije, i čini se da imaju slične sklonosti u odabiru imena. Sofija je najčešće ime za žene u Baltiku i Poljskoj.

Roditelji u Hrvatskoj, Švicarskoj i Estoniji pokazuju sličan ukus, pri čemu je Mia najpopularnije ime u tim zemljama. Sličan trend primjećuje se i među Englezima i Belgijcima, jer je najveći broj novorođenih djevojčica u ovim zemljama dobilo ime Olivia.

Kada je riječ o muškim imenima, situacija je nešto drugačija. Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Nizozemska i dio srednjoeuropskih zemalja poput Njemačke, Švicarske i nordijske zemlje poput Švedske, imaju jedno ime koje se izdvaja kao apsolutni favorit, a to je Noa.

Sličnosti u trendovima često proizlaze iz zajedničke povijesti. To je slučaj u Češkoj i Slovačkoj gdje je najpopularnije ime Jakov, te u Grčkoj i Bugarskoj gdje je to Georgi, odnosno Georgios. Inače, ovo ime potječe iz starogrčkog jezika i znači “zemljoradnik”.

Kao i u politici, Francuzi su posebni i kreativni u odabiru imena. Kod francuskih roditelja najčešće se javlja ime Gabrijel za dječake, dok je za djevojčice to Jade.

Kod ostalih latinskih naroda, prevladava trend tradicionalnih imena. Tako je u Italiji najpopularnije ime Leonardo. U Španjolskoj je to Martin, a u Portugalu Francisco.

NAJNOVIJE!