Namirnice koje je Isus konzumirao, a dobre su za zdravlje

Namirnice koje su Isus i njegovi apostoli jeli bi vam mogle pomoći kada smišljate plan o svom sljedećem zdravom obroku.

Temama vezanih uz prehranu u ovom vremenu nemoguće je pobjeći.

Bilo da ste na Instagramu, provjeravate recepte na Pinterestu ili otkrivate nove načine prehrane koji su pravi izazov u planiranju obroka, hrana je definitivno glavna žarišna točka u našem životu, piše Aleteia.

Kad počnemo pretjerivati i kad potraga za namirnicama postane zbunjujuća, tada je najbolje podsjetiti se da je jednostavan pristup zdravlju tijela ipak najbolji pristup – a koji je bolji primjer od toga nego da slijedimo samog Isusa Krista?

Iako je istina su recepti od prije 2.000 godina ograničeni, Biblija je prepuna informacijama o tome što je Isus jeo – i to nadilazi sve one kruhove i ribe!

VIDI OVO: 12 namirnica koje trebate izbjegavati ako želite zdravo srce

Niže u tekstu, otkrit ćete neke namirnice koje su Isus i njegovi apostoli jeli, a koji bi vam mogli biti od pomoći kada smišljate plan o svom sljedećem zdravom obroku.

1. Smokva

Namirnice koje je Isus konzumirao
Foto: Unsplash

Isus je jeo raznovrsno voće i povrće, a Markovo evanđelje (11,12-14) otkriva kako je imao sklonost prema smokvi. U tom evanđeoskom ulomku čitamo da je Isus kada je išao pokupiti smokvu s drveta otkrio da nema ploda. Kao sjajan izvor kalcija i kalija, smokve su dobre za krvni tlak i jake kosti.

2. Sardina

Ribolov se u Bibliji često spominje, a sama riba bila je glavni izvor proteina za Isusa i njegove učenike. Sardina je posebno popularna u mediteranskoj prehrani, a njezine zdravstvene i nutricionističke prednosti su brojne: izdvojit ćemo Omega-3 masne kiseline koje pomažu za dobro raspoloženje i opskrbljuju organizam osnovnim vitaminima i proteinima.

VIDI OVO: Što su Isus i učenici jeli na Posljednjoj večeri?

3. Med

Namirnice koje je Isus konzumirao, a dobre su za zdravlje 1
Foto: Unsplash

Med je bio ključna namirnica u prehrani Ivana Krstitelja prema Svetom Pismu, pa je velika vjerojatnost da ga je i Isus jeo jer je to bio najčešći način zaslađivanja hrane. Med je pun antioksidansa koji mogu pomoći smanjiti srčane bolesti i zaštititi od raka, a vjeruje se da slatki nektar u svom sirovom stanju također pomaže u smanjenju krvnog pritiska pa čak da i štiti od alergija.

4. Janjetina

Isusa u Svetom Pismu opisuju kao Jaganjca Božjega, i sigurno se našla na Gospodinovom stolu jer je bila popularno meso u njegovo vrijeme. Pripremljena kao paprikaš sa ostalim povrćem, janjetina je zdravo crveno meso s velikim sastavom bjelančevina, vitamina i minerala.

5. Masline

U Novom zavjetu spominje se Maslinski vrt gdje je Isus uzašao na nebo. Masline su sastavni dio mediteranske prehranu, a vjeruje se da se maslinovo ulje koristilo za većinu obroka. Uz mononezasićene masnoće koje se nalaze u ulju, maslinovo ulje je najzdravija opcija od većine vrsta ulja.

VIDI OVO: Maslinovo ulje: 11 nevjerojatnih razloga zašto ga trebate konzumirati

6. Kruh

Za one koji jedu bezglutensku hranu nije dobar, kruh je najčešće konzumirana hrana u Isusovo vrijeme. Ječmeni kruh bio je posebno popularan i vjerojatno je tu vrstu kruha Isus umnožio prilikom čuda s umnažanjem pet tisuća kruha (Ivan 6,9). Ječmeni kruh također je manje prerađen od ostalih vrsta kruha te ima više vitamina, minerala i vlakana.

7. Vino

Za vino ne smatramo da je hrana, ali možda bi bilo bolje da jesmo. Vino je ključno za mnoge svetopisamske priče, od vjenčanja u Kani do Posljednje večere. Pun je antioksidansa koji navodno pomažu u prevenciji raka, a ima i hranjivih sastojaka koji pogoduju zdravlju srca, prenosi Međugorje Info.

NAJNOVIJE!