8 namirnica koje mogu smanjiti kolesterol u krvi

Postoje namirnice koje biste trebali uzimati ako želite prirodno smanjiti kolesterol u krvi.

Prema riječima stručnjaka, kolesterol je nevidljiva prijetnja. Dijetetičarka i klinička pedagoginja (UCT) Nasreen Jaffer objašnjava zašto nije uvijek očigledno da imate problem.

“Nema mnogo vidljivih znakova da imate visok kolesterol. Jedan uobičajeni znak, primjerice, uključuje masne naslage koje se pojavljuju u blizini očiju. Vrlo često se događa da samo ako pacijenti imaju prve bolove u grudima ili srčani udar otkriju da imaju problem”, rekla je ona.

Zbog ovoga ona preporučuje da svi naprave test krvi barem jednom godišnje kako bi utvrdili razinu kolesterola u krvi te da u svoju prehranu pokušaju uključiti namirnice koje mogu smanjiti visoki kolesterol, piše Klix.

Ove namirnice mogu smanjiti visoki kolesterol u krvi

Rajčica

Dodajte umak od rajčice svojoj tjestenini ako želite zadržati kolesterol pod kontrolom. Rajčica je značajan izvor biljnog spoja koji se naziva likopen, koji smanjuje razinu LDL kolesterola.

Zeleni i crni čaj

Zeleni i crni čaj mogu pomoći u snižavanju kolesterola. Zeleni čaj priprema se od nefermentiranog lišća, a crni čaj od potpuno fermentiranih listova iste biljke. Istraživači vjeruju da su katehini, vrsta antioksidansa koji se nalazi u čaju, odgovorni za ovo djelovanje.

VIDI OVO: Očistite arterije i izbacite masnoće: Moćni prirodni eliksir od samo tri sastojka!

Bademi

Pokazalo se da svakodnevno konzumiranje badema pozitivno utječe na zdravlje srca. Bademi snižavaju ukupnu razinu kolesterola za od tri do 25 posto. Razinu LDL-a snižavaju za od četiri do 35 posto, piše Health24.

Zob

Zob je poznata kao superhrana. U jednom tajlandskom istraživanju su ljudima s visokim kolesterolom davane namirnice kao što su riža i zob i to četiri tjedna. Ljudi koji su jeli zob imali su za pet posto snižen ukupni kolesterol i deset posto smanjene vrijednosti LDL-a.

Jabuke

Ispostavila se kao točna izreka da jedna jabuka dnevno drži osobu dalje od liječnika. Ovo korisno voće pomaže u suzbijanju faktora rizika koji su obično povezani s bolestima srca snižavajući razinu kolesterola. Tipična jabuka ima oko četiri grama vlakana, što može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola. Jabuke su bogate i rastvorljivim vlaknima, što je dobro za uklanjanje dodatnih masnoća iz tijela. Konzumacija samo jedne jabuke dnevno može sniziti razinu LDL-a do 40 posto.

VIDI OVO: 5 dostupnih stvari koje tope masnoće u organizmu

Maline

Slatke i ukusne, maline snižavaju razinu LDL-a i podižu razinu HDL-a. Istraživači nagađaju da ovi povoljni učinci dolaze od visokih razina prirodnih antioksidanasa nazvanih polifenoli, spojeva koji bobičastom voću daju svijetlu boju.

Leća

Jedan od razloga da zavolite leću su vlakna. Rastvorljiva vlakna u leći formiraju ljepljivu supstancu koja “hvata” kolesterol i pomaže da on bude izbačen iz tijela.

Maslinovo ulje

Nezasićene (dobre) masti koje se nalaze u maslinovom ulju (te ulju kanola i oraha) imaju dodatnu korist u snižavanju razine LDL-a bez utjecaja na HDL.