Namirnice koje mogu smanjiti kolesterol
Foto: Pixabay

Konzumiranje određenih namirnica može ne samo smanjiti razinu kolesterola nego i imati mnogo šire pozitivne učinke na zdravlje srca. Donosimo šest namirnica:

Vlakna (žitarice)

Vlakna su neprobavljiva biljna tvar. Žitarice su najbogatiji izvor vlakana, a sadrže ih i orašasti plodovi, sjemenke, povrće i voće.

Zdrava ulja

Masti su vitalni dio uravnotežene prehrane. Općenito govoreći, postoje dva tipa – zasićene i nezasićene. Nas najviše zanimaju upravo nezasićene masti, a njih je najviše u maslinovu i repičinu ulju.

Soja

Sojino mlijeko, tofu (od sojina mlijeka), zrna soje, sojin jogurt i sojin sladoled… uglavnom su dostupni u većini supermarketa. Soja ima umjerenu mogućnost smanjenja kolesterola, a također je siromašna zasićenim mastima i izvrstan je izvor proteina.

Orašasti plodovi

Bademi, brazilski oraščići, makadamija orasi, pistač, lješnjaci i orasi su iznimno raznoliki i imaju povoljne učinke na kolesterol. I orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima i nezasićenim mastima i izvor su vitamina E i folne kiseline.

Zob

Jedite müsli, kekse od zobi ili umiješajte zobene pahuljice u frape. Zob sadrži topljivo vlakno koje se naziva betaglukan koje ima učinak smanjenja kolesterola.

Pametna hrana

Neke namirnice su obogaćene sastojcima koji mogu djelovati na smanjenje kolesterola, a to su razni jogurti, namazi, müsliji… Takva hrana dolazi na tržište pod različitim tvorničkim nazivima i obično se prodaje u trgovinama zdrave hrane ili na posebnim policama u supermarketima.