Namirnice koje snižavaju visoki krvni tlak
Foto: Pixabay

Koje namirnice trebaju jesti osobe koje imaju visoki krvni tlak? Što trebaju uključiti u prehranu kako biste ga regulirali?

Voće i povrće ima vrlo važnu ulogu u reguliranju tlaka, a preporučuje se da ga jedemo barem pola kilograma dnevno.

Reguliranju krvnog tlaka pridonose mineral kalij i kvercetin. Kvercetin je flavonoid koji djeluje na reguliranje krvnog tlaka i koncentraciju LDL kolesterola u krvi. Prehrana bogata kalijem pozitivno djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Kako biste namirili potrebu organizma za kalijem, uključite u svoj jelovnik namirnice poput rajčice i umaka od rajčice, naranče, banane i bijelog graha. Sadrže ga i listovi cikle. Odličan su dodatak salatama.

Ove namirnice vam mogu pomoći da snizite krvni tlak

Mahunarke

Bjelančevine iz hrane imaju važnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka. Za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila preporučuje se konzumirati namirnice koje prirodno sadrže nisku količinu masti. Mahunarke sadrže znatnu količinu bjelančevina, a neznatnu količinu masti.

Zbog toga slanutak, leća, grah, grašak, zelene mahune i dr. trebaju biti češće na jelovniku osoba koje pate od visokog krvnog tlaka.

Cikla

Malo je vrsta povrća koje su omiljene i kod djece i kod odraslih. Cikla to zasigurno jest. Vjerojatno se njezina popularnost može zahvaliti specifičnom slatkastom okusu, pomalo neobičnom za povrće.

Sadrži niz antioksidanasa koji sprečavaju stvaranje aterosklerotskog plaka. Uz to sadrži nitrate koji se u organizmu prevode u dušikov monoksid. Iako mala, ova molekula ima izuzetno pozitivno djelovanje na reguliranje krvnog tlaka.

PROČITAJTE: 7 prirodnih načina da snizite krvni tlak u samo 10 minuta

Kakao

Pokazalo se da kakao sudjeluje u snižavanju visokog krvnog tlaka. Također pomaže snižavanje LDL kolesterola u krvi. Čokolada sadrži kakao, no s obzirom na izražen sadržaj masti i šećera, nije idealna namirnica za očuvanje srca i krvnih žila. Koristite čisti kakao. Nezaslađeni kakao napitak pripremljen s nemasnim mlijekom idealna je okrjepa u zimsko popodne.

Češnjak

Znanstveno je potvrđeno da konzumiranje češnjaka pridonosi reguliranju krvnog tlaka. Alicin je njegova aktivna komponenta. Nasjeckajte češnjak i prije nego što ga konzumirate ili dodate jelima, ostavite ga da odstoji pet minuta. Tako će alicin ispoljiti svoja pozitivna svojstva u potpunosti.

PROČITAJTE: Ako imate visoki krvni tlak, obavezno prestanite jesti sljedeće namirnice

Jabuka

“Ne cijenimo dovoljno ono što nam je na dohvat ruke.” Upravo bi se to moglo reći za našu domaću jabuku. Međutim, samo 100 g jabuke pokazuje veću antioksidativnu aktivnost od 1 g čistog vitamin C. Među ostalim, jabuka sadrži kvercetin. Zbog ovih nepobitnih činjenica jabuka zavređuje da bude što češće na našem jelovniku.

Važna napomena

Iako ove namirnice mogu biti prirodna pomoć kod problema s visokim krvnim tlakom, nemojte zbog njih prestati uzimati terapiju koju vam je liječnik prepisao. Također, ako imate problema s visokim tlakom, posavjetujte se s vašim liječnikom što trebate činiti kako biste snizili njegove vrijednosti.