5 napasti kojima nas đavao napada u korizmi

U jeku smo korizme i postoje napasti kojima nas đavao napada baš u korizmi.

Jahve reče Satanu: “Neka ti bude, sa svime što ima radi što ti drago, samo ruku svoju na nj ne diži.” – (Knjiga o Jobu 1,12)

Ne znam za vas, no često se u vrijeme korizme osjećam kao Job. Osjećam kao da Bog malo popusti đavlovu uzicu i moj duhovni život postane kaotičan!

Isus je bio napastovan u pustinji, a korizma je vrijeme pustinje. Tako da ima smisla osjećati malo više iskušenja nego inače u tom vremenu. No, Bog ne dopušta ništa što ne može upotrijebiti za dobro, On čak Sotonine napade i napasti može upotrijebiti za naše obraćenje, preobrazbu i posvećenje.

5 napasti kojima nas đavao napada u korizmi

Evo nekih od napada koje sam osobno prepoznala i savjeta koji su mi pri tome pomogli. Jeste li tijekom ove korizme iskusili koju od ovih napasti?

1. Napast koja dekoncentrira

Čisto srce želi samo jedno – biti sveto. (Søren Kierkegaard)

Korizma se vrlo brzo može pretvoriti u vrijeme u kojem ili činimo previše stvari ili ne činimo baš ništa. Đavao želi ili da se izgubimo u pokorama i žrtvama ili da se odmah na početku korizme obeshrabrimo i ne učinimo ništa. Korizma bi trebala biti vrijeme posvećeno Bogu a ne našim aktivnostima, kako god se one činile korisnima.

2. Napast da osuđujemo

Oholost je pretvorila anđele u demone, dok poniznost čini ljude jednake anđelima. (sv. Augustin)

Ako smo po prirodi discipliniraniji ili imamo jaču volju od ostalih, možemo pasti u napast da tijekom korizme tješimo sami sebe misleći da smo bolji od drugih. Upravo to đavao i želi. Želi da mislimo kako smo bolji od drugih, i želi da time potičemo svoju oholost, a baš bismo se za to trebali pokajati u korizmi.

3. Napast kad samo sebe želimo poboljšati

Korizma se vrlo brzo može pretvoriti u vrijeme u kojem samo želimo smršaviti ili okončati neku lošu naviku koja nam u životu smeta, umjesto da samo čeznemo za tim da budemo bliže Bogu. A đavao baš želi da korizma bude vrijeme u kojem se vrtimo samo oko sebe, međutim, to nije korizma.

PROČITAJTE: Je li vaša namjera da u korizmi smršavite?

Obično nam dobro ide ljubiti same sebe, a teško kada moramo ljubiti druge. Stoga je bitno izabrati onaj oblik pokore koji će nam pomoći rasti u nesebičnoj ljubavi.

4. Napast razdora

Razdor je jedno od đavlovih omiljenih oružja. Uživa u tome da zavadi kršćane, probudi rivalstvo, uzrokuje pobune, ljubomoru, ljutnju i paranoju. Đavao želi da u drugim kršćanima vidimo neprijatelja, umjesto da shvatimo kako je on jedini pravi neprijatelj među nama (i u nama kada mu dopustimo da djeluje).

Stoga će đavao, naravno, tijekom korizme pokušati izazvati sukobe među kršćanima u našim domovima, župama, čak i na internetu. Ako čitate tekstove koji dolaze iz različitih internetskih izvora, bilo bi dobro zapitati se tijekom korizme (zapravo, i u svako drugo vrijeme): “Pomaže li mi ovo što čitam da ljubim svoju braću kršćane još više, ili me odvlači od toga?”

5. Napast obeshrabrivanja

Napasti, obeshrabrenost i nemir dolaze od neprijatelja. (Padre Pio)

Đavao ni u čemu više ne uživa nego da nas učini jadnima poput sebe. On zna da kada se osjećamo obeshrabreni, da smo onda manje otvoreni Božjoj milosti. Tako nas tijekom korizme može iskušavati da odustanemo od pokorničkog duha ovog razdoblja. Može učiniti da mislimo kako neprestano padamo i da smo beskorisni u tome što radimo. Ali, nitko nije “uspješan” tijekom korizme. Ako mislite da jeste, sigurno niste izabrali pravu pokoru.

PROČITAJTE: Koje je značenje korizme?

Dakle, onda kada se osjećamo obeshrabreni, imamo priliku zahvaliti Bogu radosno kličući jer nas je spasio od grijeha.

Nema smisla izgubiti se u obeshrabrenosti ako doista vjerujemo u poruku evanđelja. U korizmi razmišljamo kako je Isus umro, da… ali On je i uskrsnuo! Njegova radost i milost su nam dostupne i mogu nas preobraziti sada. I Bogu hvala na tome!

Autorica: s. Theresa Aletheia Noble; Izvor: aleteia.org