5 navika koje nas približavaju Bogu

Kada započnem dan s Bogom, postajem strpljivija majka, pozitivniji član osoblja, učinkovitiji vođa službe.

Koje navike nas približavaju Bogu? Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju.

Kada pogledam na svoj život, otkad sam postala kršćanka vidim da postoji apsolutna povezanost između moje bliskosti s Bogom i kvalitete mojih veza, financija, službe, karijere … odnosno sa svime u životu.

Ovo ne bi trebalo biti šokantno. Znamo da nam se životi poboljšavaju kada živimo Božju volju i to ne samo zato što On zna što je najbolje za nas, već nam Bog to i želi. Problem je u tome što čak i ”najsnažniji” kršćani iz vida mogu izgubiti najjednostavnije istine i prestati s dobrim navikama, što dovodi do toga da Boga iskusimo manje i da nam je život manje u izobilju.

Razmislite o vremenima kada ste bili najsretniji i najmirniji u svome životu, i vremenima kada baš nije bilo tako. Obično je prilično jasno kako naš hod s Bogom utječe na naše misli, odluke i općenito na naše zadovoljstvo u životu. Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju.

1. Provođenje kvalitetnog vremena s Bogom 

Fascinantno mi je koliko puta samu sebe pronađem u tome da se žalim u vezi nečega ili da se bojim u vezi neke situacije, te tada shvatim da te svoje brige nikada nisam donijela pred Boga. Nije da to nisam željela. Jednostavno, umjesto da ujutro ustanem i molim, tri puta kliknem na tipku za odgađanje alarma, nakon čega otrčim do sušilice, jer se sjetim da je dječja odjeća mokra. Ovo može biti grozno za reći, ali u danu može biti teško pronaći vrijeme za Boga, pogotovo kada živimo u ovakvom grozničavom ritmu, kojeg nazivamo normalnim. Ali znamo sve to.

Kada Boga postane našim prioritetom, što znači i pronalaženje vremena za Njega bez obzira na sve, događaju se čudesne stvari. Naše vrijeme se nekako produži. Stvari počnu sjedati na svoje mjesto, a mi dobivamo odgovore za probleme koji nas čekaju preko dana, sve zbog toga što smo spojeni s Izvorom samoga života.

“Prvo tražite Kraljevstvo Božje”, znači da Boga trebamo staviti prije svega i svih drugih: i prije sata pilatesa, prije projekata, čak i prije službe. Trebamo odvojiti vrijeme za Boga, bez obzira na sve.

Kada započnemo dan s Bogom, to ne samo da će odagnati sve kaotične situacije koje bombardiraju naše umove od trenutka kada se probudimo (kao što su rokovi koji se približavaju, pronalaženje odobrenja za djecu za školu i sl.), već će staviti sve pod Božji autoritet.

Povjerenje u Njega da će vas voditi kroz svaku situaciju u danu i proslavljanje za vrijeme manjih uspjeha u danu (kao recimo kada uspijemo pronaći parove čarapa za svo troje djece), dat će vam do znanja da je On Gospodin.

Kada započnem dan s Bogom, postajem strpljivija majka, pozitivniji član osoblja, učinkovitiji vođa službe.

Sve što Bog želi su naša srca. On zna da će nama nedostajati Njegovo vodstvo, radost, mir i zaštita ako mislimo da će glasno puštanje Hillsonga, dok jurimo 120 na sat, moći nadomjestiti naš tihi čas s Njim.

Odvojite svoje vrijeme za Njega i pripremite se na to da budete oduševljeni.

2. Ostati aktivan

Biti u skladu s Bogom i vidjeti Njegovo djelovanje u našim životima, moguće je samo kada smo u aktivnom odnosu s Njim.

Ključna riječ: aktivnom. Mislim da je velik broj nas iskusio tu ludu ”prvu zaljubljenost” u našim ranim fazama odnosa s Bogom, ali smo dopustili da ona ”okopni” kasnije u životu, kada su naše obitelji, posao, obaveze i svjetovne udobnosti istisnule onu očajničku potrebu da se maknemo i da provedemo vrijeme s Njim.

Postajemo ”zreli kršćani” i razuvjeravamo sami sebe kako dobro razumijemo Bibliju, da znamo da nas Bog voli i da nam ide sasvim dobro. To je kao da nikada ne provodite kvalitetno vrijeme sa svojim supružnikom ili da ne razgovarate, a uvjeravate sami sebe kako vas on ili ona voli, jer, eto, vjenčali ste se prije dvadeset godina. Nismo za to stvoreni, a odnos s Bogom nije ništa drugačiji. Kako bismo stalno bili najbolje verzije sebe samih (i uz to supružnici, roditelji, u službi), trebamo stalno biti povezani s Bogom. Ovo činimo kroz slavljenje i molitvu.

Proučavajte i učite ono što Biblija govori o Božjoj ljubavi prema nama. Te stihove primijenite na same sebe, a dok ih čitate – čitajte ih naglas.

Sefanija 3, 17 mi pada na pamet, jer se ondje spominje kako se Bog “raduje s nama u pjevanju”. U ovome kaotičnom, svjetovnom i ponekad zastrašujućem svijetu u kojemu živimo, kako bismo zadržali mir, radost i sposobnost da volimo jedni druge, sami sebe trebamo usredotočiti na Božju ljubav.

Toliki broj nas biva zauzet pokušavajući Mu služiti, evangelizirati ili povećati službu, a Bog samo želi biti prvi u našim životima. Ne dopustite da niti jedna osoba, odgovornost ili aktivnost zamijeni Božju ljubav prema nama i ljubav koju mi trebamo imati prema Njemu.

3. Meditiranje nad Božjom Riječju 

Nedavno sam pročitala da je bolje proučavati i meditirati nad nekoliko stihova u jednoj godini, nego da pročitamo na stotine stihova, bez da smo razmišljali o njima. To me pogodilo. Shvatila sam da se Božja Riječ nikada ne vraća sama, tako da sam razmislila o tome kako koristim svoje vrijeme s Bogom.

Tužno je što sam nekada bila (i sada sam takva ponekad, što ovisi o mojoj razini posvećenosti i unosu kofeina), posvećena na doslovno 5 minuta. Jedan dan dok idem na posao, pročitam poglavlje na svojoj YouVersion aplikaciji dok uključujem računalo i to je to.

PROČITAJTE: 5 opasnosti s kojima se suočavaju kršćani koji ne žele čitati Sveto pismo

Dobra stvar, 1. Ivanova 5. Započnimo dan, ali zaboravite na to da ću zapamtiti ovo što sam pročitala. Ispričavamo se za pamćenje i intenzivno učenje Pisma, tako što govorimo da je ono ”u našim srcima” i da ”smo shvatili bit”. Ipak, Pismo nas poziva, čak nas i upozorava da uzmemo ”mač duha” (Efežanima 6, 17), što je u stvari Riječ Božja, kako bismo mogli imati pobjedonosne živote.

Nije ni čudo što ne možemo prestati tračati u uredu ili što gubimo duhovne bitke preko dana. Zamislite samo kakvu bi snagu i razliku činilo to kada bismo poznavali Pismo kao što ga je Isus poznavao, kada je bio kušan u pustinji od đavla 40 dana. Sposobnost prisjećanja toliko potrebne Riječi, ne samo da će nas držati bliže Bogu, već će isto tako biti i naša najbolja obrana od neprijatelja.

4. Slavljenje 

Slavljenje je oduvijek bio moj najdraži i najbolji način povezivanja s Bogom. Nije važno gdje sam: u autu, teretani, trčim li i čak dok sam na poslu (hvala slušalicama), ne prođe dan a da ne slušam pjesme slavljenja i da Bogu ne zahvaljujem za ono što On jest i što je učinio za mene.

U Bibliji toliko piše o tome kako Bog izražava želju da bude slavljen. Cijelo nebo je u stanju neprestanog obožavanja i moje mišljenje jest da nas Bog uči slavljenju za naše dobro.

Kada zaista živimo Psalam 100.: “Kliči Jahvi zemljo sva! Služite Jahvi u veselju! Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem!”, naš duh se sjedinjuje s Njegovim.

Naš stres i brige dolaze pod Njegov autoritet i bivamo odmah privučeni bliže Bogu.

5. Zadržavanje zahvalnog srca 

Bog voli zahvalan duh i otkrila sam da kada god se ne osjećam nešto posebno ”duhovno”, samo zahvalim Bogu za sve što čini i za sve što je učinio.

Bog voli zahvalno srce. Kada se sjetimo i kada razmišljamo o tome tko On jest, o svemu onome što je On učinio u našim životima – o razdobljima u kojima nas je nosio, o borbama u kojima nam je pomogao i o blagoslovima koje smo dobili, a koje vrlo vjerojatno nismo zaslužili, prirodno postajemo bliži Bogu.

Neprijatelj bi volio da nastavimo vjerovati kako je minimalno vrijeme, koje provedemo u molitvi i u Riječi, dovoljno da nas drži povezane s Bogom. Možemo živjeti moralnim, uspješnim životima po standardima ovoga svijeta, ali promiče nam ta snaga, avantura i pobjeda koja se može pronaći samo onda kada smo blizu Boga. To ne znači da je Bog duh iz boce koji će nam ostvariti svaku našu želju i koji će otkloniti svaki problem koji nam se približava. Uvijek će biti problema, iskušenja i razočaranja. Ipak, razlika je u tome što ćemo imati mir, smjer i vodstvo, te će Bog uvijek raditi stvari za naše dobro, ako budemo bili blizu Njega.

Prijevod: Ivan H.; Izvor: theprayingwoman.com

NAJNOVIJE!