7 navika koje štete vašim zubima

Postoje navike koje štete zubima, a vi ih možda niste ni svjesni. U ovom članku donosimo nekoliko njih koje trebate izbjegavati ili ih barem smanjiti. 

Osmijeh je jedna od prvih stvari koje primijetimo na drugima. 94% ljudi reklo je da je osmijeh prva stvar koju primijete kada se nalaze s nekim.

Iako većina nas želi onaj savršeno bijeli osmijeh mi ipak ne činimo ono što trebamo kako bismo ga dobili. Osim pijenja kave i tamnih sokova postoji još načina na koji činimo naše zube manje bijelima.

Brightside donosi popis navika koje štete vašim zubima.

1. Koristite bobice prilikom kuhanja

Iako svježe bobice mogu biti jako dobre za zdravlje, one ostavljaju mrlje na zubima. Mnogi znaju da tamne bobice utječu na boju zubiju, no jedenje tih bobica u džemovima, tortama i kolačima isto može nepovoljno utjecati na zube. To se ne odnosi na jagode koje zapravo djeluju suprotno – one mogu izbijeliti vaše zube bez da oštete zubnu caklinu.

2. Ne pijete ledeni čaj

Sokovi i druga pića mogu oštetiti vaše zube, ali ih ledeni čaj čuva. Većina ledenih čajeva sadrži maličnu kiselinu koja se nalazi i u jagodama, a koja ima jak učinak izbjeljivanja. Ujedno povećava proizvodnju sline što pomaže u borbi protiv propadanja zubi i diskoloracije.

3. Puno plivate

Ako provodite preko 6 sati tjedno u bazenu možda ćete primijetiti da vaši zubi počinju tamniti. Kada plivate voda vam ulazu u usta, a kemikalije iz vode štete vašim zubima. Iako klor uklanja bakterije iz vode, on može požutjeti zube i oslabiti caklinu.

VIDI OVO: 8 prirodnih metoda za izbjeljivanje zubi

4. Koristite vodicu za usta

Vodica za usta vam treba dati svjež dah, ali je korisno čitati sastojke budući da neki od njih reagiraju s hranom koja šteti zubima te umjesto da vaši zubi postanu svjetliji, oni postaju žuti. Ako se ne možete odreći vodice za usta, onda pokušajte pronaći onu vrstu vodice koja ne sadrži klor ili eukaliptus te zube ispirite samo prije spavanja.

5. Koristite grubu četkicu za zube

Korištenje grube četkice neće vaše zube učiniti bjeljima nego će samo oslabiti caklinu. To će zube ostaviti ranjivijima na propadanje i mrlje. Zubari preporučuju korištenje vrlo meke četkice za zube koju treba mijenjati čim dlačice počnu gubiti oblik.

6. Kuhate s određenim začinima

Začini čine hranu ukusnijom, no neki začini mogu promijeniti boju zubiju. U njih spada curry koji zube čini žutima. Ako volite začine, radije koristite biljne vrste koje pomažu vašim zubima kao što je cimet, timijan i kurkuma.

7. Pod stresom ste

Kada ste pod velikim pritiskom možda ćete početi škrgutati zubi. Kada to redovno činimo, onda oštećujemo zube. Uz glavobolje i bolove u čeljusti, škrgutanje zubima može oslabiti zubnu caklinu te vaši zubi mogu postati žuti i krhki.