Ne vjerujte miru u svom srcu, a evo i zašto

To je postao odgovor kako bi opravdali naše postupke.

Sarah je srednjoškolka koja pokušava odlučiti kamo će ići studirati. Nakon posjete četiri fakulteta, govori svojim roditeljima da na jednom „jednostavno osjeća mir“. Ili bi poslovni čovjek za novu karijeru mogao reći: „Znam da je riskantno, ali jednostavno osjećam mir da bih to trebao učiniti.“

Kada unutarnji osjećaj mira postane krajnji razlog za donošenje odluka, nitko vas ne može spriječiti. To je krajnji mikrofon koji vam govori da je Bog rekao da nešto poduzmete.

Tko će reći da nije Bog, ili da je vaš osjećaj mira pogrešan?

Važne odluke

To možda nije velika stvar u moralno neutralnim odlukama, poput odabira fakulteta ili našeg sljedećeg poduzetničkog pothvata. No, to je golemi problem kada nas muče odluke u drugim područjima života.

PROČITAJTE: 7 načina kako sačuvati unutarnji mir u duhovnom ratu

Što kada osjećaj mira služi kao temelj za odabir crkve, čak i ako crkva propovijeda razvodnjeno evanđelje ili joj nedostaje Božje vodstvo?

Ili kad opravdavamo odluku o okončanju teškog braka jer jednostavno „osjećamo mir“ kad smo razdvojeni?

Ili kad pretpostavimo da je homoseksualni odnos sigurno Božji dizajn, jer imamo mir?

Zvuči kao normalna praksa. Uostalom, zar Bog ne želi da imamo mir? Nije li unutarnji mir znak njegovog blagoslova? Bi li stvarno želio da donosimo odluku koja ne donosi neposredni mir? Sigurno ne.

Slomljeni kompas

Nažalost, naš unutarnji kompas temeljno je slomljen zbog pada u grijeh. Bez Krista su naši osjećaji mahnito prijevarni (Jer 17,9). Naše izopačene naravi mogu uskladiti osjećaj mira s djelima koja izdaju Božji dobar dizajn. Osjećamo mir kada prigrlimo našu palu narav jer djelujemo u skladu s tom naravi kada griješimo.

Odgovorom na evanđelje po sili Duha, naša se narav preobražava. Dana su nam nova srca koja žele slušati Boga i ispravno ga štovati. Kada vjernici griješe, tada postupaju protiv svoje nove naravi. Grijeh će se sve više osjećati grotesknim i neće uspjeti donijeti mir.

Dakle, znači li to da mi koji tvrdimo da smo kršćani možemo vjerovati našem osjećaju mira? Možda. A možda i ne – iz barem dva razloga.

1. Možda nemamo novo srce.

Osjećaj mira u vezi bezbožnih djela može otkriti da osoba nije doživjela radikalnu promjenu srca koja dolazi kroz istinsko obraćenje. Bez obzira na nečiju vjersku pozadinu, ako ostanu mrtvi u grijehu, njihova unutarnja sila neće biti u smjeru pravednosti. Mir, dakle, postaje bezbožan plod koji razotkriva osobu kao lažnog vjernika.

2. Kršćani mogu biti obmanuti grijehom kojeg se čvrsto drže.

Obraćeni vjernici bi se trebali gnušati na grijehe koji su nekoć donosili radost i mir. Da, i dalje će biti podložni grijehu i često upadati u kušnje, ali će također drugačije na njih odgovarati. Grijeh će donositi bol tamo gdje je jednom donosio užitak. To će proizvesti istinsko pokajanje tamo gdje je nekad donosilo tek trenutnu promjenu.

Zamislite pravog kršćanina koji opravdava određenu grešnu praksu. U početku grijeh može donijeti osvjedočenje, ali s vremenom ovaj unutarnji osjećaj nelagode počinje nestajati. Grijeh se može činiti opravdanim, osobito ako poslušnost Bogu donosi nelagodu ili bol.

Uzmite klasični primjer kršćanske tinejdžerke koja hoda s nevjernikom. Ona zna da je veza osuđena – on ne ljubi Boga i vodi je na pogrešan put. Ali ako ga ne bi viđala, ostala bi sama, a tko želi biti sam? Bol usamljenosti nadilazi bol bezbožnog odnosa, tako da putuje niz put kojim su mnogi hodali prije nje. S vremenom čuje svoju savjest na poticaj Duha, ali trenira srce da osjeća mir u nezdravom odnosu. Svi znamo kako ova priča završava.

Mora postojati bolji temelj za odluke koje donosimo. Dva su pitanja daleko korisnija u odlučivanju nego jednostavno: „Osjećam li mir?“

PROČITAJTE: 3 načina kako Isus daje mir našoj duši

1. Govori li Riječ Božja po ovom pitanju?

Ako Biblija autoritativno govori o nekom pitanju, onda nije bitno kako se osjećamo – Biblija je uvijek u pravu. Svakako, oni koji žele slijediti neispravno ponašanje, nastojat će pogrešno tumačiti Pismo kako bi opravdali svoju situaciju i moralnu ispravnost svojih postupaka. Ali Božja Riječ mora svladati svaki posebni osjećaj kojeg osjećamo.

Na primjer, budući da Biblija jasno govori o pitanjima seksualnosti, moramo paziti na njezine savjete, negirati naše čežnje i pokajati se za naš grijeh – čak i ako nam prihvaćanje grijeha daje mir. Budući da Biblija jasno govori o pitanjima kršćanske ljubavi, moramo tražiti najbolje interese naših neprijatelja i voljeti ih kao što je Krist ljubio nas – čak i ako to donosi tugu i bol.

2. Govori li Božji narod o ovom pitanju?

Kršćanska zajednica je druga kontrolna točka koja pomaže razjasniti naše postupke. Moramo biti oprezni ovdje. Baš kao što uvijek možemo izopačiti i iskriviti Bibliju da racionaliziramo naše postupke, tako uvijek možemo pronaći jednog ili dvojicu kršćana koji će opravdavati naše postupke. Ironično, takva podrška može doći od onih koji traže veću utjehu za vlastiti grijeh.

Pa ipak, crkva je mjesto gdje vjernici treniraju svoja srca kako bi pronašli radost, mir i zadovoljstvo kroz poslušnost Kristu, pri čemu mogu hodati zajedno kako bi potaknuli svetost i obeshrabrili grijeh. U crkvi bi trebali naći druge koji nas vole dovoljno da nas upute ka oprostu koji se nalazi u Isusu. Ako zreli vjernici preispituju naše postupke, trebamo paziti na njihovo upozorenje – čak i ako to ne donosi mir u naše srce.

PROČITAJET: Molitva za unutarnji mir

Pravi red, pravi mir

Ovo je mjesto gdje naš unutarnji kompas može proraditi. Ako Biblija potiče naš izbor (ili ga barem ne zabranjuje), i ako vjernici kažu da je to u našem najboljem interesu, onda možemo pitati: „Imam li osjećaj mira u vezi ove odluke?“ Ili možda bolje: „Potvrđuje li Božji Duh unutar mene da je to ispravno?“

Dakle, problem nije pitanje; već red. Ako prvo tražimo što nam donosi mir, tada ćemo tumačiti Bibliju kako želimo i naći druge ljude koji se slažu s nama. No, ako prvo tražimo što kaže Božja Riječ, a onda ono što njegov narod podržava, možemo staviti naš osjećaj mira na svoje ispravno mjesto – i pouzdano poduzeti odluke koje će oblikovati naše živote.

Autor: Matt Rogers; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thegospelcoalition.org